Reklama

Reklama

Mielone z kalafiora

Kotlety warzywne z pyszną mąką z ciecierzycy, pachnące przyprawami i ziołami.

Składniki dla: 2 porcji

Składniki

  • cały kalafior
  • 2 łyżki bułki tartej (plus do obtaczania)
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • skórka starta z całej cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • po 1/2 łyżeczki kuminu i imbiru mielonego
  • łyżka tahini (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz ziołowy lub biały do smaku
  • koperek lub inne zioła, posiekane
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Kalafiora pokrój na mniejsze części, a potem zblenduj (wcześniej możesz zetrzeć go na tarce). Kalafior powinien nieco puścić sok, ale też nie powinien stać się papką. 

2. Zmielony kalafior przełóż do miski. Dodaj przyprawy, a następnie stopniowo bułkę tartą i mąkę z ciecierzycy. Wymieszaj. 

3. Dołóż tahini i wymieszaj (nada przyjemny smak i dodatkowo sklei masę). Wsyp skórkę startą z cytryny, wlej sok. Dodaj świeże posiekane zioła, przypraw masę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 

4. Z gotowej masy formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej (najlepiej to robić zwilżonymi wodą dłońmi). Rozgrzej olej na patelni, smaż kotlety na złoto, z obu stron. Podawaj z cytryną.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje