Mielone z kalafiora
Kotlety warzywne z pyszną mąką z ciecierzycy, pachnące przyprawami i ziołami.
Sposób przygotowania
1. Kalafiora pokrój na mniejsze części, a potem zblenduj (wcześniej możesz zetrzeć go na tarce). Kalafior powinien nieco puścić sok, ale też nie powinien stać się papką.
2. Zmielony kalafior przełóż do miski. Dodaj przyprawy, a następnie stopniowo bułkę tartą i mąkę z ciecierzycy. Wymieszaj.
3. Dołóż tahini i wymieszaj (nada przyjemny smak i dodatkowo sklei masę). Wsyp skórkę startą z cytryny, wlej sok. Dodaj świeże posiekane zioła, przypraw masę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
4. Z gotowej masy formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej (najlepiej to robić zwilżonymi wodą dłońmi). Rozgrzej olej na patelni, smaż kotlety na złoto, z obu stron. Podawaj z cytryną.