Mielone z kalafiora
Kotlety warzywne z pyszną mąką z ciecierzycy, pachnące przyprawami i ziołami.

Składniki
- cały kalafior
- 2 łyżki bułki tartej (plus do obtaczania)
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- skórka starta z całej cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- po 1/2 łyżeczki kuminu i imbiru mielonego
- łyżka tahini (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz ziołowy lub biały do smaku
- koperek lub inne zioła, posiekane
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Kalafiora pokrój na mniejsze części, a potem zblenduj (wcześniej możesz zetrzeć go na tarce). Kalafior powinien nieco puścić sok, ale też nie powinien stać się papką. 2. Zmielony kalafior przełóż do miski. Dodaj przyprawy, a następnie stopniowo bułkę tartą i mąkę z ciecierzycy. Wymieszaj. 3. Dołóż tahini i wymieszaj (nada przyjemny smak i dodatkowo sklei masę). Wsyp skórkę startą z cytryny, wlej sok. Dodaj świeże posiekane zioła, przypraw masę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 4. Z gotowej masy formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej (najlepiej to robić zwilżonymi wodą dłońmi). Rozgrzej olej na patelni, smaż kotlety na złoto, z obu stron. Podawaj z cytryną.