Reklama

Reklama

Mięsne klopsiki smakowicie nadziane

Masz ochotę posmakować czegoś nowego? Śmiało zmieniaj klasyczny przepis na kotlety z mielonego mięsa. Wciśnij do ich środka warzywa albo zioła, a wyjdą wyborne.

Rumiane frykadelki z ostrym farszem

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + smażenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 80 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1 mały pęczek natki
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 4 łyżki pestek słonecznika

Składniki - dodatki i przyprawy:

  • 2 małe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • mielona słodka papryka
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie. Cebule obierz drobno posiekaj. Mięso mielone wymieszaj z odciśniętą bułeczką, jajkiem oraz połową posiekanej cebuli. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dobrze wyrób.

2. Natkę opłucz, dobrze osusz, listki oderwij od gałązek. Grubo je posiekaj. Chili oczyść z pestek, strączek umyj, osusz, drobniutko  pokrój. Pestki słonecznika  posiekaj. Czosnek obierz,  przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z resztą cebuli. Dodaj chili, natkę oraz słonecznik. Farsz posól do smaku.

3. Z mięsnej masy uformuj 8 placuszków. Na każdy nałóż porcje przygotowanego nadzienia. Zlep, formując owalne kotleciki.

Reklama

4. Na patelni rozgrzewaj po  2 łyżki oleju. Wkładaj po 4 frykadelki. Smaż je 12-15 minut, od czasu do czasu obracając, by ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Podawaj, np. z ryżem.

Dobre rady kucharza

Chcesz zaoszczędzić trochę czasu? Farsz do klopsików zrób z gotowego pesto. Dodaj do niego tylko posiekaną papryczkę chili.

Jeśli na drewnianej deseczce pozostały trudne do zmycia plamy, (np. z natki albo chili), zalej  ją 2 szkl. wody z dodatkiem 1/3 szkl. octu i pozostaw  na noc. Potem umyj wodą  z płynem do naczyń.

Kotleciki przyrządzone z farszem znakomicie nadają się do zamrożenia. Po rozmrożeniu trzeba je tylko odgrzać w piekarniku (10-15 minut w temperaturze 150 st).

Brokułowe kule w bulionie

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 80 mielonego mięsa drobiowego
  • 1 brokuł
  • ok. 2 l bulionu drobiowego

Składniki - dodatki i przyprawy:

  • 1 czerstwa bułeczka kajzerka
  • 5 dag parmezanu albo innego żółtego sera o wyrazistym smaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. mleka
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek
  • bazylia oraz oregano

Sposób przygotowania:

1. Brokuł oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Wrzuć je do lekko posolonej wrzącej wody. Gotuj 5 minut od momentu, kiedy woda zawrze. Potem wyjmij, osącz. Wystudź. Odłóż 8 różyczek, a resztę drobno posiekaj albo rozgnieć widelcem. Parmezan drobno zetrzyj.

2. Bułkę namocz w mleku. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę, parmezan oraz cebulę  z czosnkiem. Dołóż posiekaną część brokuła. Wbij jajko. Przypraw tymiankiem, bazylią i oregano oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrób masę.

3. Bulion zagotuj. Różyczki brokuła oblep mięsną masą, formując kształtne kule. Delikatnie włóż je do wrzącego bulionu. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 minut. Potem wyjmij je łyżką cedzakową. Podawaj z młodymi ziemniakami oraz surówką  z sezonowych warzyw.

Dobra rada kucharza

Kotleciki przyrządzone z farszem znakomicie nadają się do zamrożenia. Po rozmrożeniu trzeba je tylko odgrzać w piekarniku (10-15 minut w temperaturze 150 st).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: klopsiki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje