Reklama

Reklama

Mięsne placki

Usmaż, polej sosem i gotowe!

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • cebula, posiekana
  • 250 g mielonej wołowiny
  • łyżka gotowej przyprawy arabskiej (np. Kamis)
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • jajko
  • 2/3 szklanki ciecierzycy z puszki

Składniki - zielona salsa

  • po 1/2 szklanki posiekanej natki i listków mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku cytrynowego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podduś na niej cebulę (3-4 minuty), następnie dodaj mięso i smaż 6-8 minut. Wsyp przyprawę i smaż jeszcze minutę. Zdejmij z ognia i ostudź. 

2. Mąkę i proszek do pieczenia zmiksuj w misce z mlekiem i jajkiem. Dodaj rozgniecioną widelcem ciecierzycę i mięso. 

3. Rozgrzej na patelni resztę oliwy. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony. Odsącz na ręczniku papierowym. 

4. Na salsę zmiksuj najpierw zioła, sok i oliwę. Na koniec dodaj śmietanę. Podaj salsę jako dodatek do placków. 

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje