Mięsne placki

Usmaż, polej sosem i gotowe!

Placuszki z mięsem
Placuszki z mięsem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podduś na niej cebulę (3-4 minuty), następnie dodaj mięso i smaż 6-8 minut. Wsyp przyprawę i smaż jeszcze minutę. Zdejmij z ognia i ostudź. 

2. Mąkę i proszek do pieczenia zmiksuj w misce z mlekiem i jajkiem. Dodaj rozgniecioną widelcem ciecierzycę i mięso. 

3. Rozgrzej na patelni resztę oliwy. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony. Odsącz na ręczniku papierowym. 

4. Na salsę zmiksuj najpierw zioła, sok i oliwę. Na koniec dodaj śmietanę. Podaj salsę jako dodatek do placków.

Przepis na klasyczny placek po węgierskuInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas