Mięsne placki
Usmaż, polej sosem i gotowe!

Składniki
- 3 łyżki oliwy
- cebula, posiekana
- 250 g mielonej wołowiny
- łyżka gotowej przyprawy arabskiej (np. Kamis)
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- jajko
- 2/3 szklanki ciecierzycy z puszki
- zielona salsa
- po 1/2 szklanki posiekanej natki i listków mięty
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku cytrynowego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podduś na niej cebulę (3-4 minuty), następnie dodaj mięso i smaż 6-8 minut. Wsyp przyprawę i smaż jeszcze minutę. Zdejmij z ognia i ostudź. 2. Mąkę i proszek do pieczenia zmiksuj w misce z mlekiem i jajkiem. Dodaj rozgniecioną widelcem ciecierzycę i mięso. 3. Rozgrzej na patelni resztę oliwy. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony. Odsącz na ręczniku papierowym. 4. Na salsę zmiksuj najpierw zioła, sok i oliwę. Na koniec dodaj śmietanę. Podaj salsę jako dodatek do placków.