Reklama

Reklama

Mięsno-ryżowe kuleczki w cieście

Pyszna odmiana, dla wszystkich, którym znudziły się klasyczne dania. Chrupiące kuleczki smakują wyśmienicie z sałatką i sosem czosnkowym.

Czas przyrządzenia: ok. 40 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 10 dag ryżu
  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • po pół szklanki mąki i mleka
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ryż (najlepiej w woreczku) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odlej, lekko przestudź, włóż do miski.  Dodaj mielone mięso, wymieszaj razem.

Reklama

2. Cebulę obierz, poszatkuj, również dodaj do ryżu. Wbij jedno całe jajko, starannie wyrób masę na kuleczki. Dopraw ją do smaku.

3. Drugie jajko rozkłóć. Dodaj mąkę i mleko. Przygotuj gęste ciasto naleśnikowe. Dopraw je do smaku solą. Odstaw na kilkanaście minut.

4. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej (ok. 2 szklanek). Z przygotowanej masy mięsno-ryżowej formuj w dłoniach nieduże kulki. Zanurzaj je w gęstym cieście naleśnikowym (strzep jego nadmiar) i kładź ostrożnie na rozgrzany tłuszcz.

5. Smaż kuleczki na złoty kolor przez kilka minut. Podczas smażenia obracaj je, a potem wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową. Umieść na papierowych ręczniczkach kuchennych, osusz z nadmiaru tłuszczu.

6. Kuleczki podawaj np. z bukietem sałat i sosem czosnkowym.

Dowiedz się więcej na temat: Pulpety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje