Mięsno-ryżowe kuleczki w cieście

Pyszna odmiana, dla wszystkich, którym znudziły się klasyczne dania. Chrupiące kuleczki smakują wyśmienicie z sałatką i sosem czosnkowym.

Mięsno-ryżowe kuleczki w cieście
Mięsno-ryżowe kuleczki w cieście123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ryż (najlepiej w woreczku) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odlej, lekko przestudź, włóż do miski.  Dodaj mielone mięso, wymieszaj razem.

2. Cebulę obierz, poszatkuj, również dodaj do ryżu. Wbij jedno całe jajko, starannie wyrób masę na kuleczki. Dopraw ją do smaku.

3. Drugie jajko rozkłóć. Dodaj mąkę i mleko. Przygotuj gęste ciasto naleśnikowe. Dopraw je do smaku solą. Odstaw na kilkanaście minut.

4. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej (ok. 2 szklanek). Z przygotowanej masy mięsno-ryżowej formuj w dłoniach nieduże kulki. Zanurzaj je w gęstym cieście naleśnikowym (strzep jego nadmiar) i kładź ostrożnie na rozgrzany tłuszcz.

5. Smaż kuleczki na złoty kolor przez kilka minut. Podczas smażenia obracaj je, a potem wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową. Umieść na papierowych ręczniczkach kuchennych, osusz z nadmiaru tłuszczu.

6. Kuleczki podawaj np. z bukietem sałat i sosem czosnkowym.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas