Migdałowa babka z czereśniami
Na rodzinne popołudnie
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o średnicy 22 cm.
2. W rondelku podgrzej na małym ogniu masło z nasionami wanilii. Rozpuść je i pozwól, aby nabrało złotego koloru. Odstaw i ostudź.
3. Odłóż łyżeczkę cukru pudru do obsypania gotowego ciasta. Resztę cukru wymieszaj najpierw z mąką pszenną, potem dodaj mąkę migdałową.
4. W dużej misce ubij mikserem białka ze szczyptą soli, aby uzyskać sztywną pianę. Dodaj do niej ostrożnie suche składniki i ostudzone masło. Wymieszaj i przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Posyp wydrylowanymi czereśniami i borówkami amerykańskimi.
5. Wstaw ciasto do gorącego piekarnika. Piecz 55-60 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest już upieczone (po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 5 minut. Następnie wyjmij je i odstaw na drucianą podstawkę, aby ostygło. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Możesz też udekorować je kilkoma całymi czereśniami.