Migdałowa babka z czereśniami
Na rodzinne popołudnie

Składniki
- 250 g masła nasiona z laski wanilii
- 2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mąki migdałowej
- 8 białek
- 2 szklanki czereśni, wydrylowanych i osączonych z soku
- szklanka borówek amerykańskich
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o średnicy 22 cm. 2. W rondelku podgrzej na małym ogniu masło z nasionami wanilii. Rozpuść je i pozwól, aby nabrało złotego koloru. Odstaw i ostudź. 3. Odłóż łyżeczkę cukru pudru do obsypania gotowego ciasta. Resztę cukru wymieszaj najpierw z mąką pszenną, potem dodaj mąkę migdałową. 4. W dużej misce ubij mikserem białka ze szczyptą soli, aby uzyskać sztywną pianę. Dodaj do niej ostrożnie suche składniki i ostudzone masło. Wymieszaj i przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Posyp wydrylowanymi czereśniami i borówkami amerykańskimi. 5. Wstaw ciasto do gorącego piekarnika. Piecz 55-60 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest już upieczone (po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 5 minut. Następnie wyjmij je i odstaw na drucianą podstawkę, aby ostygło. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Możesz też udekorować je kilkoma całymi czereśniami.