Miodowiec
Przepis nadesłała Alicja.
Ciasto:
0,75 kg maki zwykłej zmieszanej z krupczatką, 1 szkl cukru pudru, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżka płaska sody, 2 łyżki miodu prawdziwego, 3 całe jaja, Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na papierze podsypując maka . Piec około 10 -15 min w temperaturze około 180 stopni. Ciasto ma być lekko złotawe.
Krem:
1 l mleka, 1 szkl. cukru, 7 łyżek kaszy manny Ugotować krem na wolnym ogniu około 15 min stale mieszając aby się nie przypaliło.. Zmiksować 1 masło roślinne + 1/2 masła zwykłego + 1 żółtko dodając po trochu kaszę. Przełożyć placki masą. Na wierzchu polać polewą czekoladową.
Polewa:
W równych częściach, np. po 4 łyżki: masła zwykłego, śmietany, cukru pudru oraz kakao - podgrzać nie gotować.