Mleczne desery
Mają mnóstwo cennych wartości odżywczych, niepowtarzalny smak i aromat, a do tego rozpływają się w ustach. Posmakują i małym, i dużym łasuchom.
Mus budyniowy
Sposób przygotowania
Pomarańcze sparz, połowę jednej pomarańczy pokrój w plasterki, z reszty wyciśnij sok, przecedź go. Mleko zagotuj z masłem oraz miodem. Sok wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do gotującego się mleka. Mieszając, gotuj do zgęstnienia, wystudź. Żelatynę namocz, potem rozpuść, podgrzewając. Mleko kokosowe ubij na puszystą pianę. Następnie ostrożnie połącz z żelatyną i budyniem pomarańczowym. Mus rozlej do szklaneczek. Schładzaj 2-3 godziny. Udekoruj odłożonymi plasterkami pomarańczy.
Galaretka migdałowa
Sposób przygotowania
Żelatynę wymieszaj z 1/2 szkl. wrzącej wody. Mieszając, dobrze rozpuść. Odstaw do przestudzenia. Mleko przelej do wysokiego naczynia. Dodaj cukier oraz likier migdałowy. Całość wymieszaj mikserem. Ostrożnie połącz z żelatyną. Foremki (poj. 180 ml) opłucz zimną wodą i napełnij tężejącą galaretkową masą. Deser wstaw do lodówki na 2-3 godziny, by dobrze stężał. Wiśnie z kompotu osącz, odłóż na bok. Zalewę wymieszaj z taką ilością wody, by było 2 i 1/3 szkl. płynu, zagotuj z cukrem. Proszek na kisiel wymieszaj z 7-8 łyżkami wody. Wlej do gotującej się wiśniowej zalewy. Mieszając gotuj dalej, aż sos zacznie gęstnieć. Dołóż do niego wiśnie. Wlej likier. Gotuj jeszcze chwilę. Gotową galaretkę wybij na talerzyki. Polej sosem wiśniowym.