Reklama

Reklama

Mleczne desery

Mają mnóstwo cennych wartości odżywczych, niepowtarzalny smak i aromat, a do tego rozpływają się w ustach. Posmakują i małym, i dużym łasuchom.

Mus budyniowy

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 3 czerwone pomarańcze
  • 1 szkl. mleka krowiego albo roślinnego (np. orzechowe lub sojowe)
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szkl. mleka kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania

Pomarańcze sparz, połowę jednej pomarańczy pokrój w plasterki, z reszty wyciśnij sok, przecedź go. Mleko zagotuj z masłem oraz miodem. Sok wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do gotującego się mleka. Mieszając, gotuj do zgęstnienia, wystudź. Żelatynę namocz, potem rozpuść, podgrzewając. Mleko kokosowe ubij na puszystą pianę. Następnie ostrożnie połącz z żelatyną i budyniem pomarańczowym. Mus rozlej do szklaneczek. Schładzaj 2-3 godziny. Udekoruj odłożonymi plasterkami pomarańczy.


Galaretka migdałowa

Składniki

  • 3 szkl. zsiadłego mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki likieru migdałowego

Składniki - na sos

  • 1 słoik kompotu z wiśni
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki likieru migdałowego

Sposób przygotowania

Żelatynę wymieszaj z 1/2 szkl. wrzącej wody. Mieszając, dobrze rozpuść. Odstaw do przestudzenia. Mleko przelej do wysokiego naczynia. Dodaj cukier oraz likier migdałowy. Całość wymieszaj mikserem. Ostrożnie połącz z żelatyną. Foremki (poj. 180 ml) opłucz zimną wodą i napełnij tężejącą galaretkową masą. Deser wstaw do lodówki na 2-3 godziny, by dobrze stężał. Wiśnie z kompotu osącz, odłóż na bok. Zalewę wymieszaj z taką ilością wody, by było 2 i 1/3 szkl. płynu, zagotuj z cukrem. Proszek na kisiel wymieszaj z 7-8 łyżkami wody. Wlej do gotującej się wiśniowej zalewy. Mieszając gotuj dalej, aż sos zacznie gęstnieć. Dołóż do niego wiśnie. Wlej likier. Gotuj jeszcze chwilę. Gotową galaretkę wybij na talerzyki. Polej sosem wiśniowym. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje