Pasta jajeczna będzie kremowa i sycąca. Dodaj jeden produkt

Pasta jajeczna to doskonały wybór na wiele posiłków – od śniadania po kolację. Dzięki wysokiej zawartości białka, witamin i zdrowych tłuszczów jest sycącym i odżywczym składnikiem codziennego jadłospisu. Jak zrobić pastę jajeczną? W przepisie warto uwzględnić jeden dodatek, który sprawi, że całość zyska jeszcze bardziej kremową konsystencję.

Pasta jajeczna to pomysł na szybkie i pożywne danie
Pasta jajeczna to pomysł na szybkie i pożywne danie123RF/PICSEL

Pasta jajeczna nie tylko od święta

Dania z jajek cieszą się dużą popularnością ze względu na wartość odżywczą i pierwszorzędne wrażenia smakowe. Nie warto się ograniczać, jedząc za każdym razem tę samą jajecznicę albo omlet. Pasta jajeczna nie tylko wyśmienicie smakuje, ale jest też łatwa do przygotowania. Można wzbogacić ją o różne składniki, aby dopasować jej walory do własnych preferencji.

Jako wszechstronny dodatek sprawdzi się o każdej porze dnia. Wraz z pełnoziarnistym pieczywem stanie się bazą sycącego śniadania lub lunchu. Lekka kolacja z pastą jajeczną w roli głównej to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą wieczorem zaspokoić głód, ale nie chcą fundować swoje ciężkich dań na koniec dnia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podać ją w charakterze dipu do kanapek lub krakersów podczas domowych przyjęć.

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria

Jak zrobić pastę jajeczną? Wzbogać ją jednym produktem

Chcesz, aby smarowidło zyskało bogatszy smak i gładką konsystencję? Przygotuj pastę jajeczną z twarogiem. To jednocześnie sposób na zwiększenie ilości białka i wapnia w posiłku. Przepis możesz potraktować również jako patent na zmniejszenie kaloryczności dania. Włączenie do receptury twarogu zamiast dużej porcji majonezu jest korzystne dla smakoszy dbających o linię.

Pasta jajeczna idealnie pasuje do świeżego pieczywa
Pasta jajeczna idealnie pasuje do świeżego pieczywa123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 80 g chudego lub półtłustego twarogu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ostudzone jajka obierz i przełóż do głębokiej miski. Rozdrobnij widelcem.
  2. Dodaj twaróg, majonez, musztardę oraz posiekany drobno szczypiorek.
  3. Wymieszaj, a następnie wsyp przyprawy. Ponownie zamieszaj. Pasta jajeczna z twarogiem jest już gotowa.

Dodatkowa porada: Niewielką ilość szczypiorku możesz odłożyć, aby na koniec udekorować danie świeżą zieleniną.

Jakie dodatki wzbogacą pastę jajeczną?

Podstawowy przepis na pastę jajeczną można łatwo urozmaicić dodatkami, które wprowadzą zarówno kolejne nuty smakowe, jak i substancje odżywcze. Do pasty z jajek świetnie pasują warzywa i zioła, w tym koper, natka pietruszki i papryka. Podczas przyprawiania warto poeksperymentować ze słodką papryką lub mieszanką curry. Dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji i pozyskania kolejnego źródła zdrowych tłuszczów warto przygotować pastę jajeczną z awokado.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas