Mrożona pychotka
Jagody umyj, oczyść i osusz. 3/4 owoców rozgnieć widelcem, wrzuć do garnuszka.
Składniki na 4-5 porcji:
- 50 dag naturalnego jogurtu, np. typu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- 20 dag jagód lub borówek amerykańskich
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- listki mięty do dekoracji
- drewniane patyczki do lodów lub łyżeczki
Sposób przygotowania:1. Jagody umyj, oczyść i osusz. 3/4 owoców rozgnieć widelcem, wrzuć do garnuszka. Dosyp cukier i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś, aż spora część soku odparuje. Zdejmij z ognia, zostaw do przestygnięcia. Jogurt wymieszaj z miodem. Naczynka do zamrażania, np. małe szklaneczki, wysmaruj masłem.2. Rozgotowane jagody wymieszaj z surowymi owocami. Do szklaneczek wlej po porcji jogurtu. Dopełnij masą owocową. Wyrównaj wierzch, włóż po patyczku. Zamiast patyczków możesz użyć zwykłych łyżeczek, ale zanim je włożysz, poczekaj, aż jogurt się lekko zmrozi (inaczej opadną pod swoim ciężarem).3. Wstaw do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. Na 5 minut przed podaniem deser przełóż na talerzyki. Udekoruj listkami mięty.Czas przygotowania: 230 minut