Muffinki migdałowe
Idealne na popołudniową przekąskę

Składniki
- 25 dag śliwek węgierek
- 1 dojrzały banan
- 25 dag mąki pszennej typ 500
- 10 dag drobnego cukru
- 10 dag miękkiego masła lub margaryny
- 3 jajka
- 130 ml śmietany 12%
- 1/2 szkl. migdałów (bez skórki)
- 1/4 cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu lub kardamonu
- szczypta soli
- płatki migdałów do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Śliwki umyj, osusz, wypestkuj, pokrój na ćwiartki. Banan rozgnieć widelcem na mus, skrop sokiem z cytryny (by nie ściemniał). Jajka roztrzep ze śmietaną na gładką masę. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i śmietanę oraz mus bananowy. Dokładnie wymieszaj. 2. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z proszkiem i z solą. Migdały drobniutko posiekaj. Do masy maślano-bananowej domieszaj małymi porcjami mąkę z dodatkami, a na końcu migdały. Śliwki oprósz cynamonem lub kardamonem. 3. Ciasto nałóż do papilotek do 2/3 ich wysokości. Do każdej wciśnij po 2-3 kawałki śliwek (tak by były przykryte ciastem). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika, ustaw na kratce, by ostygły, posyp płatkami migdałów.