Reklama

Reklama

Muffinki migdałowe

Idealne na popołudniową przekąskę

Składniki

  • 25 dag śliwek węgierek
  • 1 dojrzały banan
  • 25 dag mąki pszennej typ 500
  • 10 dag drobnego cukru
  • 10 dag miękkiego masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 130 ml śmietany 12%
  • 1/2 szkl. migdałów (bez skórki)
  • 1/4 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu lub kardamonu
  • szczypta soli
  • płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Śliwki umyj, osusz, wypestkuj, pokrój na ćwiartki. Banan rozgnieć widelcem na mus, skrop sokiem z cytryny (by nie ściemniał). Jajka roztrzep ze śmietaną na gładką masę. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i śmietanę oraz mus bananowy. Dokładnie wymieszaj. 

2. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z proszkiem i z solą. Migdały drobniutko posiekaj. Do masy maślano-bananowej domieszaj małymi porcjami mąkę z dodatkami, a na końcu migdały. Śliwki oprósz cynamonem lub kardamonem. 

3. Ciasto nałóż do papilotek do 2/3 ich wysokości. Do każdej wciśnij po 2-3 kawałki śliwek (tak by były przykryte ciastem). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika, ustaw na kratce, by ostygły, posyp płatkami migdałów.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje