Reklama

Reklama

Muffiny owsiane

W sam raz do porannej kawy!

Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g płatków owsianych
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 garść rodzynek
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 80 ml oleju (np. słonecznikowego)
  • 7 łyżek płynnego miodu

Składniki - ponadto

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 wafle miodowe
  • 6 łyżeczek płynnego miodu

Sposób przygotowania

1. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i rodzynki, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej mleko, olej i miód, całość zmiksuj. Suche składniki dodaj do mokrych. Krótko wymieszaj, tak aby składniki tylko się połączyły. 

2. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem do ¾ wysokości. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.

3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując przesiany cukier puder. Na koniec, wciąż ucierając, stopniowo dodawaj serek mascarpone, aż składniki się połączą. Wystudzone muffiny udekoruj kremem, połamanymi waflami i miodem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje