Muffiny owsiane

W sam raz do porannej kawy!

Muffinki
Muffinki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i rodzynki, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej mleko, olej i miód, całość zmiksuj. Suche składniki dodaj do mokrych. Krótko wymieszaj, tak aby składniki tylko się połączyły. 

2. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem do ¾ wysokości. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.

3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując przesiany cukier puder. Na koniec, wciąż ucierając, stopniowo dodawaj serek mascarpone, aż składniki się połączą. Wystudzone muffiny udekoruj kremem, połamanymi waflami i miodem.

Relaks
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas