Muffiny z żółtym serem i szynką
Smakują równie świetnie z sosem pomidorowym.

Składniki:
●2 jajka
●2,5 szklanki mąki
●125 ml oleju
●250 ml mleka
●2 łyżeczki proszku do pieczenia
●200 g szynki
●100 g lekko ostrego żółtego sera
●łyżeczka ziół prowansalskich
●łyżeczka suszonej pietruszki
●szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Ser zetrzyj na tarce, szynkę pokrój w drobną kostkę (możesz, ale nie musisz, podsmażyć ją na odrobinie oleju).
2, Mąkę przesiej z proszkiem. Osobno roztrzep jajka z mlekiem i połącz z olejem. Następnie wymieszaj z suchymi składnikami, czyli mąką i proszkiem.
3. Do ciasta dodaj szynkę, ser, zioła oraz sól oraz pieprz. Ciastem napełnij foremki do 2/3 wysokości (jeśli foremki są np. aluminiowe lub ceramiczne, lekko je natłuść) lub nałóż je do dużej formy muffinowej wyłożonej papilotkami. Piecz ok. 20-25 do zrumienienia.