Multicooker: Piernik
Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 1 h. Program: bake. Porcji: 12.
Składniki
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 5 łyżek konfitury np. z czarnej porzeczki
- opcjonalnie: bakalie
Sposób przygotowania
1. Ubić białka, dodać żółtka, cukier, miód i ubijać do uzyskania puszystej masy.
2. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
3. Masę przełożyć do misy urządzenia.
4. Nacisnąć przycisk MENU, wybrać program BAKE, wybrać temperaturę 180°C oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas 1 godzinę. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START.
5. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.
6. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
7. Gotowy piernik przełożyć dwoma warstwami konfitury.