Mus czekoladowy z czapeczką
Dla dzieci i dorosłych.
Składniki:
Mus:
- 20 dag czekolady
- 5 łyżek cukru pudru
- łyżka masła
- 4 żółtka
- 2 białka
- 330 ml śmietanki 30-proc.
Wierzch:
- 180 ml śmietanki 30-proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:1 Czekoladę połam, dodaj 3 łyżki wrzątku, roztop ją na parze. Przestudź, połącz z masłem i cukrem.2 Białka ubij na pianę. Do czekolady, ciągle delikatnie mieszając, dodawaj najpierw po żółtku, a potem porcjami pianę.3 Ubij 330 ml śmietanki na sztywno, wymieszaj z czekoladą. Gotowy mus przełóż do schłodzonych pucharków albo słoiczków.4 Ubij także 180 ml śmietanki, połącz z kakao i cukrem. Przełóż do szprycy, wyciśnij na mus. Schłodź.