Mus czekoladowy z czerwonymi porzeczkami
Cudowna kompozycja smaków.
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 200 g śmietany kremówki
- Kora czekoladowa i czerwone porzeczki do dekoracji
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli, zdjąć. Jajka rozdzielić. Żółtko z 1 łyżeczka cukru umieścić w miseczce nad gorącą wodą i ubijać przez 3-5 minut. Dodać czekoladę kakao, zdjąć z gorącej kąpieli, lekko ostudzić w temperaturze pokojowej. Białka ubić dosypując 1 łyżkę cukru. 150 g śmietany ubić. Do masy wmieszać najpierw pianę, a następnie śmietanę i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Mus nałożyć do salaterek. 50 g śmietany ubić. Mus dekorować bitą śmietaną, korą czekoladową i porzeczkami.