Mus kawowy na ciastku z bezikiem

Pomysł na pyszny deser.

Deser udekoruj truskawkami
Deser udekoruj truskawkami123RF/PICSEL

Składniki:

Spód:

  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 kostki margaryny
  • białko
  • 1/4 szklanki migdałów
  • szklanka płatków migdałowych
  • 1/4 szklanki cukru

Mus kawowy:

  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3 jajka
  • serek mascarpone (250 g)
  • szklanka śmietany
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Beza:

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Przygotowanie bezików: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać migdały i bardzo lekko przemieszać drewnianą łyżką - tak aby nie zniszczyć płatków migdałowych.

2. Na blachę nakładać łyżką porcję bezy w odstępach ok. 5 cm. Piec w temperaturze 150 stopni ok. 25 minut.

3. Przygotowanie ciasteczek migdałowych: płatki migdałowe, cukier, mąkę i białka wymieszać lekko, tak by nie połamać płatków, aż do połączenia wszystkich składników.

4. Do masy wlać rozpuszczoną, letnią margarynę i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut.

5. Kłaść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym niewielkie porcje. Rozklepać widelcem na płaskie placuszki. Można dodać kilka migdałów z wierzchu. Piec w 180 st. C ok. 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu gorące formować, wycinając okrągły kształt o średnicy odpowiadającej naszemu pucharkowi, w którym będziemy podawać deser. Po wystudzeniu włożyć na dno szkła.

6. Przygotowanie musu: jaja ubić z cukrem, do ubitej masy dodać serek mascarpone (odlej wodę zbierającą się na dnie opakowania) i mieszać dalej do uzyskania gładkiej puszystej masy. Na koniec dodać kawę. Śmietanę ubić i dodać ostrożnie, łącząc w całość.

7. Na ciastko migdałowe wykładamy krem, na górę kładziemy upieczony bezik i dekorujemy truskawkami.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas