Mus kawowy na ciastku z bezikiem
Pomysł na pyszny deser.

Składniki:
Spód:
- 2 łyżki mąki
- 1/4 kostki margaryny
- białko
- 1/4 szklanki migdałów
- szklanka płatków migdałowych
- 1/4 szklanki cukru
Mus kawowy:
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 3 jajka
- serek mascarpone (250 g)
- szklanka śmietany
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Beza:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Przygotowanie bezików: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać migdały i bardzo lekko przemieszać drewnianą łyżką - tak aby nie zniszczyć płatków migdałowych.
2. Na blachę nakładać łyżką porcję bezy w odstępach ok. 5 cm. Piec w temperaturze 150 stopni ok. 25 minut.
3. Przygotowanie ciasteczek migdałowych: płatki migdałowe, cukier, mąkę i białka wymieszać lekko, tak by nie połamać płatków, aż do połączenia wszystkich składników.
4. Do masy wlać rozpuszczoną, letnią margarynę i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut.
5. Kłaść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym niewielkie porcje. Rozklepać widelcem na płaskie placuszki. Można dodać kilka migdałów z wierzchu. Piec w 180 st. C ok. 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu gorące formować, wycinając okrągły kształt o średnicy odpowiadającej naszemu pucharkowi, w którym będziemy podawać deser. Po wystudzeniu włożyć na dno szkła.
6. Przygotowanie musu: jaja ubić z cukrem, do ubitej masy dodać serek mascarpone (odlej wodę zbierającą się na dnie opakowania) i mieszać dalej do uzyskania gładkiej puszystej masy. Na koniec dodać kawę. Śmietanę ubić i dodać ostrożnie, łącząc w całość.
7. Na ciastko migdałowe wykładamy krem, na górę kładziemy upieczony bezik i dekorujemy truskawkami.