Reklama

Musaka z sosem beszamelowym

Na obiad lub kolację

Czas przyrządzenia: ok. 70 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • po 1/2 pęczka natki i tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 70 dag młodych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 łyżeczka bulionu w proszku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do posmarowania formy

Sposób przygotowania

1. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Następnie zeszklij je na oliwie. Zdejmij z ognia. Dodaj do mięsa. Dołóż koncentrat pomidorowy, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj na jednolitą masę. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubsze plasterki. 

2. W garnku rozgrzej masło. Oprósz mąką, krótko zasmaż. Wymieszaj z zimnym mlekiem oraz bulionem w proszku. Mieszając, gotuj dalej, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przypraw go do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

3. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej połowę plasterków ziemniaków. Polej porcją beszamelu. Przykryj mięsną masą, a potem ponownie posmaruj warstwą sosu. Przykryj pozostałymi ziemniakami i resztą beszamelu. Ser grubo zetrzyj, posyp nim zapiekankę. Naczynie z musaką wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz około 45 minut.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy