Musaka z sosem beszamelowym
Na obiad lub kolację

Składniki
- 50 dag mieszanego mielonego mięsa
- po 1/2 pęczka natki i tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 70 dag młodych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 10 dag żółtego sera
- 1 łyżeczka bulionu w proszku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- tłuszcz do posmarowania formy
Sposób przygotowania
1. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Następnie zeszklij je na oliwie. Zdejmij z ognia. Dodaj do mięsa. Dołóż koncentrat pomidorowy, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj na jednolitą masę. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubsze plasterki. 2. W garnku rozgrzej masło. Oprósz mąką, krótko zasmaż. Wymieszaj z zimnym mlekiem oraz bulionem w proszku. Mieszając, gotuj dalej, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przypraw go do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 3. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej połowę plasterków ziemniaków. Polej porcją beszamelu. Przykryj mięsną masą, a potem ponownie posmaruj warstwą sosu. Przykryj pozostałymi ziemniakami i resztą beszamelu. Ser grubo zetrzyj, posyp nim zapiekankę. Naczynie z musaką wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz około 45 minut.