Musztarda i jej zaskakujące właściwości

Pewnie niewielu z nas wie, ale musztarda to jeden z najlżejszych sosów, który wykazuje wiele pozytywnych dla naszego zdrowia właściwości. W rosyjskiej tradycyjnej medycynie musztarda do dziś wykorzystywana jest do łagodzenia różnego rodzaju bóli, a także jako silny środek przeciwzapalny. Swe dobroczynne właściwości musztarda zawdzięcza dwóm cennym składnikom. To dzięki nim zaliczana jest do grupy najzdrowszych przetworów. Jakie to składniki i jak musztarda wpływa na nasze zdrowie? Na te pytania odpowiedź znajdziesz poniżej.

article cover
©123RF/PICSEL

Cenne składniki zawarte w musztardzie

©123RF/PICSEL

Podstawowe składniki musztardy to zazwyczaj gorczyca i kurkumina. To właśnie im musztarda zawdzięcza właściwości prozdrowotne, a w szczególności działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Kurkumina działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, natomiast gorczyca oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia jego odporność.

W musztardzie znajdziemy również cenne dla naszego organizmu wartości odżywcze: witaminę B, wapń, magnez, spore ilości żelaza, a także kwasy omega-3. Wszystkie te substancje biorą udział w najważniejszych procesach zachodzących w naszym organizmie, a ponadto wzmacniają jego odporność.

Właściwości

©123RF/PICSEL

Zapewne o wielu właściwościach musztardy nie miałeś pojęcia. Oto te najcenniejsze:

Wspomaga odchudzanie

Według dietetyków musztarda to jeden z najlżejszych sosów, dlatego bez obaw mogą ją jeść osoby, które są odchudzają. Gorczyca i kurkumina wyjątkowo pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. W szczególności przyspieszają przemianę materii i poprawiają perystaltykę jelit. Ponadto, musztarda łagodzi nieprzyjemne dolegliwości układu pokarmowego, m. in. zgagę i wzdęcia.

Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo

Musztarda złagodzi również różne rodzaje bóli mięśni i stawów. Rosyjska tradycyjna medycyna od dawna wykorzystuje musztardę jako leczniczy okład na bolące miejsca. Musztarda szybko uśmierzy ból gardła, a także złagodzi oparzenia. Jedną z największych zalet musztardy jest szybkość działania.

Naukowcy potwierdzają, że regularne jedzenie musztardy wpływa również pozytywnie na odporność organizmu. Wzmacnia ją, jednocześnie chroniąc nas przed chorobami.

Leczy infekcje i działa antybakteryjnie

Zarówno kurkumina, jak i gorczyca wykazują działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dlatego musztarda doskonale radzi sobie z infekcjami grzybiczymi. Łagodzi dokuczliwe objawy infekcji okolic intymnych lub grzybicy paznokci. Wystarczy, że wlejesz do miski ciepłą wodę i rozmieszasz w niej musztardę. W miksturze wymocz dokładnie stopy lub zrób nasiadówkę, jeśli dopadała cię infekcja okolic intymnych. Ten zabieg nie tylko złagodzi nieprzyjemny świąd i pieczenie, ale również wzmocni odporność skóry.

Jaką musztardę najlepiej jeść?

©123RF/PICSEL

Najlepiej wybierać musztardę, która zawiera niewielką ilość cukru oraz soli. Tylko taki typ musztardy jest najzdrowszy dla organizmu i układu trawiennego. Dobrej jakości musztarda powinna charakteryzować się również wysoką zawartością gorczycy i kurkuminy. Taki produkt ma zdecydowanie najwięcej wartości odżywczych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas