Musztarda: Właściwości i zastosowania
Musztarda jest jedną z najpopularniejszych przypraw. Dodajemy ją do sosów, kanapek, a przede wszystkim spożywamy razem z parówkami czy kiełbasą. W zależności od rodzaju różni się smakiem, kolorem i konsystencją. Zawsze jednak zawiera ziarna gorczycy, dzięki którym może poszczycić się wyjątkowymi właściwościami leczniczymi. Mało kto wie, że zalicza się ją nawet do afrodyzjaków. Dlaczego musztarda jest tak zdrowa i kto w szczególności powinien jak najczęściej dodawać ją do posiłków? Jak wykorzystywać musztardę w różnorodnych potrawach?
Co zawiera musztarda?
Musztardę znali już starożytni Rzymianie, którzy traktowali ją także jako naturalny lek na reumatyzm czy dolegliwości trawienne, a nawet afrodyzjak. Swoje wyjątkowe właściwości zawdzięcza znajdującym się w niej ziarnom gorczycy – białej, czarnej lub sarepskiej. Musztarda powstaje w procesie mielenia suszonych ziaren gorczycy, do których dodaje się ocet winny lub jabłkowy, wodę, olej, białe wino, a także miód oraz inne przyprawy (zazwyczaj pieprz i sól). Ze względu na rodzaj ziaren gorczycy i sposób produkcji wyróżnia się wiele rodzajów musztardy. Najpopularniejsze to sarepska (zawiera białe i czarne ziarna), rosyjska (pikantna), stołowa (nieco delikatniejsza), kremska (charakteryzuje ją lekko słodki smak), delikatesowa (łagodna i kremowa), francuska (zawiera niezmielone ziarna, dzięki czemu posiada oryginalną konsystencję) oraz dijon (charakteryzuje bardzo aromatycznym smakiem i zapachem, dzięki temu, że produkuje się ją na bazie wina z winogron).
Właściwości musztardy
Warto wiedzieć, że musztarda jest jednym z najmniej kalorycznych sosów, dzięki czemu mogą jej używać nawet osoby na diecie redukcyjnej (ziarna gorczycy przyspieszają też spalanie tkanki tłuszczowej i poprawiają metabolizm). Ze względu na liczne właściwości lecznicze jest jednak polecana niemal wszystkim. Pomoże złagodzić dolegliwości żołądkowe i poprawi trawienie, szczególnie po ciężkostrawnym posiłku. Chroni też przed zaparciami i wspiera pracę wątroby. Musztarda wykazuje także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze (z ziaren gorczycy można przygotować napar do płukania jamy ustnej i gardła w czasie infekcji lub jako okłady na bolące stawy).
Ze względu na znajdujące się w musztardzie witaminy z grupy B spożywanie tej przyprawy poprawia funkcjonowanie układu nerwowego (ułatwia zasypianie, walkę ze stresem) oraz sercowo-naczyniowego (obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze i wzmacnia pracę serca). Musztarda zawiera też wiele witamin i przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się skóry, a także wzmacniają odporność.
Na co zwracać uwagę, kupując musztardę?
Ziarna gorczycy mają właściwości konserwujące, więc dobrej jakości musztarda nie powinna zawierać dodatkowych składników, takich jak konserwanty. Niestety zdarza się, że producenci dodają do niej zarówno barwniki, jak i zagęstniki oraz polepszacze smaku. Zawsze warto więc czytać etykiety i wybierać produkty zawierające wyłącznie naturalne składniki.
Zastosowania musztardy
Musztarda idealnie podkreśla smak mięs i wędlin, ale na jej bazie warto także przygotowywać sos do sałatek warzywnych. Sprawdzi się również jako dodatek do kanapek.
Musztardę można wykorzystywać także w mniej konwencjonalny sposób. Użyta w formie okładu złagodzi ból po oparzeniu skóry (na przykład na skutek lekkiego poparzenia ręki w trakcie gotowania) – schłodzoną w lodówce musztardą wystarczy obficie posmarować sparzoną skórę.
Musztardę domowej roboty można też wykorzystać jako naturalną maseczkę do twarzy lub włosów. Wszystko dzięki temu, że wykazuje właściwości przeciwzapalne i oczyszczające. Pomoże w walce z trądzikiem i wzmocni cebulki włosów.
Z musztardy, miodu i cytryny można też przygotować naturalny syrop na infekcje gardła i górnych dróg oddechowych. Łyżkę stołową musztardy należy zmieszać z łyżką miodu i sokiem z jednej cytryny, a całość rozpuścić w szklance letniej wody.