Musztardowa uczta

Aromatyczne danie z pieca.

Pieczone udka
Pieczone udka123RF/PICSEL

Składniki

  • 10 udziczków lub 5 udek
  • po 3 łyżki majonezu i musztardy francuskiej (z całą gorczycą)
  • 2 łyżki ostrej musztardy, np. rosyjskiej lub sarepskiej
  • 1 łyżka dowolnej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna
  • bulion do podlania
5 osób

Sposób przygotowania

1. Kawałki kurczaka umyj i osusz. Udka przekrój na dwie części. Majonez wymieszaj z musztardami, papryką, chili, przyprawą do kurczaka i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Kurczaka posmaruj z każdej strony marynatą i odstaw w zimne miejsce na 2 godziny lub najlepiej na całą noc. 

2. Cytrynę pokrój na ósemki. Mięso skrop sokiem z jednej ósemki. Piekarnik nagrzej do 160 st. Do naczynia do zapiekania wlej 1/3 szkl. ciepłego bulionu. Mięso ułóż tak, by kawałki nie zachodziły na siebie. Rozłóż między nimi cytrynę. Przykryj i wstaw do piekarnika. 

3. Piecz 40 minut. Kolejne 30 minut piecz bez przykrycia, smarując mięso parę razy marynatą. Jeśli sosu jest za mało, podlej mięso bulionem. Danie podaj np. z chrupiącą bagietką i lekką sałatką z pomidorów i listków bazylii, skropionych oliwą.

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?