Musztardowa uczta
Aromatyczne danie z pieca.

Składniki
- 10 udziczków lub 5 udek
- po 3 łyżki majonezu i musztardy francuskiej (z całą gorczycą)
- 2 łyżki ostrej musztardy, np. rosyjskiej lub sarepskiej
- 1 łyżka dowolnej przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki chili
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1 cytryna
- bulion do podlania
Sposób przygotowania
1. Kawałki kurczaka umyj i osusz. Udka przekrój na dwie części. Majonez wymieszaj z musztardami, papryką, chili, przyprawą do kurczaka i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Kurczaka posmaruj z każdej strony marynatą i odstaw w zimne miejsce na 2 godziny lub najlepiej na całą noc.
2. Cytrynę pokrój na ósemki. Mięso skrop sokiem z jednej ósemki. Piekarnik nagrzej do 160 st. Do naczynia do zapiekania wlej 1/3 szkl. ciepłego bulionu. Mięso ułóż tak, by kawałki nie zachodziły na siebie. Rozłóż między nimi cytrynę. Przykryj i wstaw do piekarnika.
3. Piecz 40 minut. Kolejne 30 minut piecz bez przykrycia, smarując mięso parę razy marynatą. Jeśli sosu jest za mało, podlej mięso bulionem. Danie podaj np. z chrupiącą bagietką i lekką sałatką z pomidorów i listków bazylii, skropionych oliwą.