Musztardy domowej roboty
Przepis na trzy rodzaje musztardy: grillową, słodką i ziołową.
Gorczycę drobno zmielić, dodać sól. Wmieszać 150 ml wody i tak przygotowaną pastę odstawić na 10 minut.
Cebulę drobno posiekać. 60 ml octu winnego mocno podgrzać z cukrem i zalać tym cebulę. Odstawić na 20 minut.
Na musztardę grillową: 1/3 pasty z gorczycy doprawić papryką, Sherry i Tabasco. Ocet zlać i dodać do pasty. 50 g oleju wmieszać do pasty, dodając po kropli, aż masa stanie się kremowa. Ewentualnie można miksować.
Na słodką musztardę: Z kromek odciąć skórkę. Chleb rozkruszyć i dodać do 1/3 pasty. Estragon zalać 120 ml octu winnego i odstawić na 30 minut. Estragon wyjąć, oberwać listki, drobno je posiekać. Do octu dodać 50 g cukru i mieszać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Po kropli dodawać 30 ml oleju, aż do powstania kremowej masy.
Na musztardę ziołową: Pozostałe zioła drobno posiekać, podgrzać z 120 ml octu i 35 g cukru. Ostudzić i połączyć z pozostałą pastą z gorczycy. Po kropli dodawać 20 ml oleju i ucierać na kremową masę. Powinno się uzyskać 350 g musztardy grillowej, 300 g słodkiej i 400 g ziołowej.