Myszki z nadzieniem z awokado i twarożku
Przygotowanie: 15 minut • 4 porcje • 247 kcal/porcja.
1. Oba awokado umyj i przekrój wzdłuż. Usuń pestki. Wydrąż miąższ tak, aby nie uszkodzić skórek. Odłóż na bok skórki awokado.
2. Miąższ przełóż do miski i dokładnie zmiksuj z twarożkiem, oliwą i sokiem z cytryny, aby otrzymać gładkie nadzienie. Przypraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
3. Wszystkie skórki awokado napełnij „z górką” nadzieniem i wyrównaj tak, aby nadać im kształt myszki.
4. W szerszej części umieść obok siebie po dwa ziemniaczane czipsy – to będą uszka. Jako oczy wykorzystaj po dwa zielone groszki. Przy wąskich końcach wciśnij po ziarenku kukurydzy jako nos. Szczypiorek potnij na kilkucentymetrowe kawałki i wbij po 3-4 piórka po obu stronach nosów.
Nasza rada: Przygotuj myszki tuż przed posiłkiem, by twarożek nie obsechł, a czipsy nie zmiękły.