Nadziewane krakersy
Przesiej mąkę, wlej oliwę, wodę, dodaj sól.

Składniki
na spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki wody
- łyżeczka soli
- 10 dag masła
- 5 dag maku
na masę:
- 40 dag serka śmietankowego
- 10 dag wędzonego łososia
- pół pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Przesiej mąkę, wlej oliwę, wodę, dodaj sól. Zagnieć ciasto i odstaw na 30 minut. Masło rozpuść. Ciasto rozwałkuj, wycinaj trójkąty i układaj na papierze do pieczenia. Ponakłuwaj je widelcem, posmaruj masłem, posyp makiem i piecz 10 minut w temp. 180°C.
2. Łososia pokrój. Serek wymieszaj ze szczypiorkiem i łososiem. Posmaruj nim krakersy, przykryj.
Czas przygotowania: ok. godziny