Reklama

Reklama

Nadziewane rogaliki

Pachną domem.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej typ 450
  • szczypta soli
  • 250 g mielonego chudego twarogu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • szklanka masy makowej z puszki
  • garść rodzynek
  • białko z jednego jajka do posmarowania rogalików
  • po łyżeczce suchego maku i cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

1. Przesiej mąkę do miski, dodaj mielony twaróg, olej, sól i łyżkę miodu. Wymieszaj składniki i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 20 minut.

Reklama

2. Masę makową przełóż do rondelka, dodaj resztę miodu i rodzynki. Gotuj chwilę na małym ogniu, aby odparowała z niej wilgoć.

3. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj cieniutko (w razie potrzeby podsyp mąką). Pokrój je na 12 trójkątów.

4. Na dłuższym brzegu każdego trójkąta ułóż trochę masy makowej. Zawiń trójkąty i uformuj z nich rogaliki (wierzchołek trójkąta powinien być na górze).

5. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rogaliki. Możesz roztrzepać białko i posmarować nimi rogaliki, a następnie obsypać makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Wstaw do piekarnika, piecz 15 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje