Nadziewane rogaliki
Pachną domem.
Składniki:
- szklanka mąki pszennej typ 450
- szczypta soli
- 250 g mielonego chudego twarogu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- szklanka masy makowej z puszki
- garść rodzynek
- białko z jednego jajka do posmarowania rogalików
- po łyżeczce suchego maku i cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę do miski, dodaj mielony twaróg, olej, sól i łyżkę miodu. Wymieszaj składniki i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 20 minut.
2. Masę makową przełóż do rondelka, dodaj resztę miodu i rodzynki. Gotuj chwilę na małym ogniu, aby odparowała z niej wilgoć.
3. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj cieniutko (w razie potrzeby podsyp mąką). Pokrój je na 12 trójkątów.
4. Na dłuższym brzegu każdego trójkąta ułóż trochę masy makowej. Zawiń trójkąty i uformuj z nich rogaliki (wierzchołek trójkąta powinien być na górze).
5. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rogaliki. Możesz roztrzepać białko i posmarować nimi rogaliki, a następnie obsypać makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Wstaw do piekarnika, piecz 15 minut.