Teraz zbierzesz je w lesie. Charakterystycznego smaku nada im zalewa

Sezon na opieńki trwa od września do połowy listopada, a w polskich lasach możemy trafić na pięć odmian tego grzyba - północną, maczugowatą, żółtotrzonową, miodową i ciemną – informują Lasy Państwowe. Jak przygotować opieńki, by wydobyć z nich maksimum smaku? Dobrym rozwiązaniem jest marynowanie wedle sprawdzonego przepisu.

Marynowane grzyby charakteryzują się kwaskowatym smakiem
Marynowane grzyby charakteryzują się kwaskowatym smakiem123RF/PICSEL

Jak w miesiącach zimowych cieszyć się smakiem grzybów zebranych jesienią? Rzecz jasna, można je poddać procesowi suszenia lub zamarynować. Opieńki, o których mowa, możemy jeszcze zbierać przez ok. dwa tygodnie, dlatego to idealny moment, by przygotować się ich zamarynowania.

Zamarynowane opieńki mogą być doskonałą przekąską, ale świetnie odnajdą się również w sałatkach lub jako dodatek do dania głównego. Dzięki marynowaniu nabiorą charakterystycznego, wytrawnego, kwaskowatego smaku.

Marynowane opieńki - składniki

Do zamarynowania grzybów musimy wyposażyć się w kilka składników. Podane proporcje wystarczą na zamarynowanie ok. 1 kg opieniek.

  • 1 kg opieniek,
  • 2 liście laurowe na każdy słoik,
  • 3 ziarna ziela angielskiego na każdy słoik,
  • 8 ziaren gorczycy na każdy słoik,
  • 3 ziarna pieprzu na każdy słoik,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.
Opieńki marynowane mogą stanowić doskonałą przekąskę
Opieńki marynowane mogą stanowić doskonałą przekąskę123RF/PICSEL

Marynowane opieńki - przepis

Zebrane grzyby dokładnie oczyszczamy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i grzyby gotujemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyławiamy grzyby, odsączamy, a wodę po gotowaniu wylewamy. Opieńki poddajemy procesowi gotowania w słonej i świeżej wodzie po raz drugi, a następnie przekładamy je do czystych słoików.

Kolejny etap polega na przygotowaniu zalewy, która powinna składać się z octu, wody, cukru, soli, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy. Wszystkie te składniki umieszczamy w garnku i doprowadzamy do gotowania.

Przygotowaną zalewą ostrożnie wypełniamy słoiki z grzybami. Słoiki zakręcamy i poddajemy pasteryzacji przez ok. 20 minut. Pasteryzacja pozwoli na przechowywanie słoików z opieńkami przez długie tygodnie, ale jeśli zamierzamy spożyć marynowane grzyby w ciągu maksymalnie trzech dni, możemy wówczas zrezygnować z pasteryzacji.

Jesienny bukiet z kwiatów i liści. Zrobisz go w 10 minutPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas