Reklama

Reklama

Naleśniki dla wymagających

Mąka pszenna, cukier i mleko nie są dla ciebie? Nie szkodzi. Jeśli masz ochotę na naleśniki – podpowiemy ci jak zrobić pyszne i dopasowane do potrzeb diabetyków oraz osób z wyjątkowo wrażliwym przewodem pokarmowym. W wersji wytrawnej smakują niepowtarzalnie.

Zacznijmy jednak od tego, że będą wyglądały łudząco podobnie, a smakowały inaczej - nastaw się na to, inaczej poczujesz rozczarowanie, zamiast cieszyć się poznawaniem nowych smaków. Zarówno cukier, jak i mąka pszenna powinny być mocno ograniczane, niemal wyeliminowane z diety osób dotkniętych cukrzycą.

Reklama

Mleko krowie z kolei przysparza sensacji metabolicznych większości z nas. U jednych są ona na tyle delikatne, że w małych dawkach mogą spożywać mleko, inni już dawno się z nim pożegnali.

Mleko krowie zawsze można zastąpić roślinnym: migdałowym, owsianym, sojowym, albo zrobić naleśniki zupełnie bez mleka. Jak? Już spieszymy z odpowiedzią!

Do zrobienia sześciu naleśników (dla 2-3 osób) potrzebne będą następujące składniki:

- 2 jajka,

- szklanka mąki ryżowej,

- szklanka wody (sprawdzi się zarówno woda mineralna, jak i z kranu),

- 30 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego,

- szczypta soli.

Dowiedz się więcej na temat: naleśniki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje