Reklama

Reklama

Naleśniki jak sakiewki

Ten sposób podania sprawi, że zwykłe danie zmieni się w niezwykłe. Naleśnikowe sakiewki z mięsno-warzywnym farszem będą atrakcyjną propozycją obiadowego dania głównego lub sycącej kolacji.

Składniki

  • 1 gazowanej szklanka wody mineralnej
  • 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 3 całe jajka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 pierś z kurczaka/indyka
  • 2 pomidory
  • 200 g startego żółtego sera
  • 3-4 pieczarki
  • garść natki pietruszki
  • zielona część pora

Mleko, wodę gazowaną, mąkę, jajka i proszek do pieczenia umieszczamy w większej misce i miksujemy do czasu uzyskania rzadkiego ciasta naleśnikowego o jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki. Gotowe odstawiamy.

Reklama

Pieczarki myjemy, kroimy drobno, podsmażamy na świeżym oleju, odstawiamy. Pierś z kurczaka oczyszczamy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zrumienienia. Pomidory nacinamy i sparzamy wrzątkiem, następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Natkę myjemy i siekamy. 

W misce łączymy składniki na farsz: podsmażone mięso, pieczarki, pomidory, natkę pietruszki i starty ser, doprawiamy całość solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. 

W garnku zagotowujemy szklankę wrzątku, zielone części pora oczyszczamy, kroimy w długie paski (do związania sakiewek), wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez minutę, po tym czasie ostrożnie je wyjmujemy i przelewamy zimną wodą.

W środek każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy brzegi tworząc sakiewki, które związujemy porem. Natłuszczamy naczynie żaroodporne i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W naczyniu umieszczamy sakiewki i zapiekamy je przez ok. 5 min.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje