Naleśniki jak sakiewki

Ten sposób podania sprawi, że zwykłe danie zmieni się w niezwykłe. Naleśnikowe sakiewki z mięsno-warzywnym farszem będą atrakcyjną propozycją obiadowego dania głównego lub sycącej kolacji.

Na ciepło są najlepsze!
Na ciepło są najlepsze!123RF/PICSEL

Mleko, wodę gazowaną, mąkę, jajka i proszek do pieczenia umieszczamy w większej misce i miksujemy do czasu uzyskania rzadkiego ciasta naleśnikowego o jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki. Gotowe odstawiamy.

Pieczarki myjemy, kroimy drobno, podsmażamy na świeżym oleju, odstawiamy. Pierś z kurczaka oczyszczamy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zrumienienia. Pomidory nacinamy i sparzamy wrzątkiem, następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Natkę myjemy i siekamy. 

W misce łączymy składniki na farsz: podsmażone mięso, pieczarki, pomidory, natkę pietruszki i starty ser, doprawiamy całość solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. 

W garnku zagotowujemy szklankę wrzątku, zielone części pora oczyszczamy, kroimy w długie paski (do związania sakiewek), wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez minutę, po tym czasie ostrożnie je wyjmujemy i przelewamy zimną wodą.

W środek każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy brzegi tworząc sakiewki, które związujemy porem. Natłuszczamy naczynie żaroodporne i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W naczyniu umieszczamy sakiewki i zapiekamy je przez ok. 5 min.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas