Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym
Idealna i zdrowa przekąska na lunch do szkoły i pracy.
Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:
- 300 ml mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, cukier do smaku
- garść młodego szpinaku
- olej do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.
Farsz:
- 200 g sera podlaskiego np. MSM Mońki
- 200 g młodego szpinaku
- 7 ząbków czosnku
- pieprz grubo mielony do smaku
- klarowane masło do podsmażenia naleśników
Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać. Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor. Podawać z sosem serowo śmietanowym.
Sos:
- 2 szt. serka topionego 100g
- 150 ml kwaśnej śmietany 12%
- pieprz czarny do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.