Naleśnikowe roladki
Jajka wbij do wysokiego naczynia. Dolej mleko i wsyp mąkę.
Składniki na 8 porcji:
- 3 jajka
- 300 ml mleka
- 20 dag mąki pszennej
- 20 dag młodego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 16 plasterków wędzonego boczku
- olej do smażenia naleśników
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jajka wbij do wysokiego naczynia. Dolej mleko i wsyp mąkę. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na ok. 20 minut, by mąka spęczniała.
2. W tym czasie przebierz szpinak, listki umyj, dobrze osusz, porwij na drobne kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć szpinak, smaż go ok. 3 minut. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku.
3. Szpinak przestudź, wymieszaj z ciastem naleśnikowym. Małą patelnię smaruj olejem. Wlewaj porcje ciasta i smaż 16 małych naleśników (w sumie zajmie to ok. 15 minut). Zwiń je w rulony. Każdy owiń plasterkiem boczku. Jeśli lubisz, naleśniki możesz posmarować farszem z fety utartej z czosnkiem i jogurtem.