Nalewka cytrusowo-korzenna na zimowe wieczory
Zima zbliża się wielkimi krokami. Dni są coraz krótsze i chłodniejsze. Musimy zatem zadbać o to, by codziennie rozgrzewać nasz organizm i odpowiednio go pobudzać. Zdradzamy skuteczny i smaczny sposób, by uzyskać taki efekt, a mianowicie przepis na nalewkę korzenno-cytrusową. To idealna propozycja na zimowe wieczory!
Co będzie potrzebne do przygotowania nalewki?
* cztery duże pomarańcze
* cztery mandarynki
* dwie limonki
* jedna cytryna
* kawałek imbiru (około pięć centymetrów)
* dwie gwiazdki anyżu
* 500 gramów cukru
* 500 mililitrów spirytusu 96%
* 500 mililitrów przegotowanej wystudzonej wody
Sposób przygotowania
1. Dokładnie czyścimy owoce i przelewamy je wrzątkiem. Owoce powinny być dojrzałe, ale nie zepsute. Po umyciu kroimy owoce wraz ze skórką.
2. Do owoców dodajemy obrany i pokrojony w plasterki imbir, cukier cynamonowy i anyż.
3. Całość wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem.
4. Następnie zalewamy wszystko spirytusem i wodą.
5. Owoce macerujemy w alkoholu przez około 10 dni. Codzienne należy wstrząsnąć słojem, co ułatwi rozpuszczenie cukru.
6. Po tym czasie należy przefiltrować całość za pomocą gazy opatrunkowej i rozlać do butelek.
Nalewka świetnie rozgrzewa organizm, a także wpływa pozytywnie na odporność. Ponadto wykazuje właściwości bakteriostatyczne w przewodzie pokarmowym: przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków, a także wzmacnia żołądek. Zwiększa też apetyt i poprawia perystaltykę jelit. Warto pić ją regularnie w okresie jesienno-zimowym, ale w umiarkowanych ilościach. Świetnie sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia.