Nalewka glicerynowa - jak ją zrobić?

<p>Naturalne preparaty z powodzeniem zastępują leki syntetyczne. Mają właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Pomagają leczyć wiele schorzeń, pielęgnują, wzmacniają odporność, oczyszczają organizm - lista korzyści jest niezwykle długa. Niemal na wszystkie nasze problemy natura ma rozwiązanie, dlatego warto sięgać po preparaty z domowej apteczki. Należy jednak zachować ostrożność i nie przesadzać z ich dawkowaniem, a także nie łączyć kuracji naturalnej z kuracją farmaceutykami. Nalewki to jeden ze sposob&oacute;w przygotowania leczniczych zi&oacute;ł. Ich bazę może stanowić alkohol, roślinna gliceryna, a nawet ocet. Każdy rodzaj rozpuszczalnika ma inne zalety.</p>

article cover
© Photogenica
Jak zrobić nalewkę z pigwy?Interia Kulinaria

Jakie są zalety nalewki glicerynowej?

© Photogenica
© Photogenica

Do przygotowania naszej pierwszej nalewki warto wybrać jedno z ziół adaptogennych, czyli podnoszących odporność organizmu (żeń-szeń, cytryniec chiński, różeniec górski). Przygotowana nalewka nie będzie miała silnych właściwości leczniczych, więc można ją będzie przyjmować bez obaw związanych z przedawkowaniem lub wystąpieniem skutków ubocznych. Jest to bardzo istotne, kiedy dopiero zaczynamy naszą przygodę z ziołolecznictwem.

Do dzieła!

© Photogenica
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas