Ryba jest krucha, a głębi smaku nadaje specjalna marynata

W zdrowej i zbilansowanej diecie powinno się znaleźć miejsce na ryby. Oczywiście możemy skorzystać z gotowych wyrobów rybnych dostępnych w sklepach, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie takiego posiłku w zaciszu własnego domu. Tym razem podpowiadamy, jak szybko zrobić makrelę w marynacie.

Makrela w marynacie doskonale sprawdzi się podczas nadchodzących świąt Bożego Narodzenia
Makrela w marynacie doskonale sprawdzi się podczas nadchodzących świąt Bożego Narodzenia123RF/PICSEL

Makrela w marynacie octowej doskonale sprawdzi się przy okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Nasza ryba będzie krucha, a głębię smaku nada jej odpowiednio przygotowana marynata, w skład której wchodzą m.in. ocet i wyselekcjonowane zioła.

Posiłkując się tym przepisem, mamy pewność, że makrela w marynacie będzie pyszna i aromatyczna. Co więcej - z przygotowaniem dania poradzi sobie nawet kulinarny amator. Zatem do dzieła.

Makrela w marynacie - składniki

  • 1 kg świeżej, wypatroszonej makreli,
  • 2 cebule,
  • szklanka wody,
  • pół szklanki octu 10-proc.
  • 2 szklanki cukru,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • olej do smażenia.

Makrela w marynacie - przepis

Rybę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Makrelę kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy bułce tartej i mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z każdej strony do momentu, aż ładnie się zarumieni.

Do garnka wlewamy wodę i ocet, wsypujemy cukier, sól i resztę przypraw. Całość mieszamy i zagotowujemy na niewielkiej mocy palnika. Cebulę siekamy w tzw. piórka i dodajemy do gotującej się zalewy. Gotujemy całość przez kolejne kilka minut.

Do czystego, dużego słoika dodajemy pokrojoną cebulę, następnie wkładamy kawałki ryby i zalewamy nieco wystudzoną marynatą. Dokładnie zakręcamy słoik i odstawiamy, aż całość dokładnie wystygnie. Po wystygnięciu słoik z makrelą zamykamy w lodówce, żeby wszystkie składniki dokładnie się "przegryzły" przez noc. Gotowe!

Przepis na śledzia pod jajecznym futremInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas