Niczym pizza

Taki placek śmiało może konkurować z pizzą. Zrobisz go bardzo szybko - posmakuje całej rodzinie.

Smakuje jak pizza
Smakuje jak pizza 123RF/PICSEL

Ciasto na pizzę przygotować wg przepisu na opakowaniu (zwykle proszek z torebki trzeba wymieszać z oliwą i ciepłą wodą, a potem zagnieść ciasto). Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Brokuły oczyścić, podzielić na małe różyczki. Warzywa gotować 5 minut w posolonej wodzie, odcedzić na sitku.

Cukinię umyć, odciąć końce, resztę pokroić w plasterki. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Dużą blachę posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim spód blachy. Na placku rozłożyć groszek i pozostałe warzywa. Śmietanę wymieszać z jajkami i mlekiem. 

Przyprawić na pikantnie solą i pieprzem. Polać wierzch placka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 50 minut. Od razu serwować. 

Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę?Interia Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas