Niedzielny obiad dla całej rodziny

Dla nikogo nie zabraknie!

Sałatka ziemniaczana

Składniki

  • 80 dag małych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 6–8 łyżek octu owocowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cytryna
  • 4 filety z sardeli (anchois)
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka do posypania

Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj je w mundurkach przez 20 minut. Następnie odcedź, lekko przestudź, polewając zimną wodą. Jeszcze ciepłe obierz z łupinek. Cebulę obierz, pokrój w grubsze plasterki. Olej wymieszaj z octem oraz bulionem. Dodaj pokrojoną cebulę, przemieszaj. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki zalej przygotowaną marynatą. Mocno razem podgrzej i odstaw na 1 godzinę do wystudzenia. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, a potem wyciśnij sok. Skrop nim sardele. Fileciki potnij na kawałeczki. Ziemniaki osącz z marynaty i razem z cebulą przełóż do salaterki. Posyp kawałeczkami sardeli oraz natką. Podawaj do obiadu jako dodatek do pieczeni wieprzowej. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje