Niedzielny obiad dla całej rodziny
Dla nikogo nie zabraknie!
Sałatka ziemniaczana
Sposób przygotowania
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj je w mundurkach przez 20 minut. Następnie odcedź, lekko przestudź, polewając zimną wodą. Jeszcze ciepłe obierz z łupinek. Cebulę obierz, pokrój w grubsze plasterki. Olej wymieszaj z octem oraz bulionem. Dodaj pokrojoną cebulę, przemieszaj. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki zalej przygotowaną marynatą. Mocno razem podgrzej i odstaw na 1 godzinę do wystudzenia. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, a potem wyciśnij sok. Skrop nim sardele. Fileciki potnij na kawałeczki. Ziemniaki osącz z marynaty i razem z cebulą przełóż do salaterki. Posyp kawałeczkami sardeli oraz natką. Podawaj do obiadu jako dodatek do pieczeni wieprzowej.
Brokułowy krem z porem
Sposób przygotowania
Por oczyść, natnij wzdłuż, dobrze opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Potem potnij go w grubsze plasterki. Czosnek obierz, posiekaj. Brokuły oczyść, dokładnie umyj, podziel na różyczki, łodygę pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. W garnku mocno rozgrzej olej, podsmaż na nim plasterki pora oraz czosnek. Dodaj łodygę brokułu i ziemniaki. Duś razem jeszcze kilka chwil. Potem zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 20 minut. Ok. 10 minut przed końcem gotowania dodaj różyczki brokułu. Ugotowane warzywa zdejmij z ognia. Kilka różyczek brokułu wyjmij. Resztę zmiksuj razem z wywarem. Zupę wymieszaj z jogurtem. Włóż odłożone brokuły. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Rozlej do miseczek. Podawaj np. z grzankami.
Pieczeń faszerowana kaszą
Sposób przygotowania
Mięso opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Posyp suszonym majerankiem, natką i gorczycą. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Odstaw na ok. 3 godziny w chłodne miejsce. Kaszę opłucz na sitku, wrzuć do garnka z wrzątkiem. Posól do smaku. Gotuj ok. 15 minut. Odcedź, osącz. Jajka ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź, obierz ze skorupki, grubo posiekaj i wymieszaj z kaszą. Do farszu dodaj gotowaną szynkę pokrojoną w kostkę. Przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Mięso rozetnij na gruby płat, posmaruj farszem. Zwiń i obwiąż mocną nitką. W brytfance rozgrzej masło, włóż przygotowane mięso, zrumień je ze wszystkich stron. Podlej śmietaną. Piecz 90 minut w 180°C. Od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanki oraz gorącą wodą (ew. bulionem).
Kruche rogaliki z jabłkiem
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki masło (wcześniej warto je dobrze schłodzić). Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj do nich cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę, skórkę z cytryny i żółtka. Szybko zagnieć zwarte ciasto. Zawiń je w folię i włóż na ok. 20 minut do lodówki. Jabłka umyj, obierz, przetnij na krzyż, usuń gniazdo nasienne. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Placek pokrój na 16 trójkątów. Na każdym połóż cząstkę jabłka. Zwiń, formując zgrabne rogaliki. Ciastka ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz 25 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu rogaliki oprósz cukrem pudrem.