Niedzielny obiad dla całej rodziny

Sycące i smaczne potrawy, które przygotujesz bez trudu!

Minestrone
Minestrone123RF/PICSEL

Minestrone z makaronem

Sposób przygotowania

Pomidory umyj, ponakłuwaj skórkę w kilku miejscach. Potem pomidory włóż na 1-2 minuty do wrzątku, obierz, oczyść, pokrój na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Łodygi selera oczyść, potnij na kawałki. Marchewki obierz, pokrój w kostkę. Kapustę opłucz, wytnij głąb, listki poszatkuj. Fasolę i groszek osącz z zalewy. Oliwę rozgrzej w garnku. Zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj pozostałe warzywa (bez pomidorów, groszku oraz fasoli). Wlej bulion. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Ok. 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodaj groszek, czerwoną fasolę oraz pomidory. Makaron wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj według przepisu, odcedź, osącz. Zupę przypraw solą, pieprzem, tymiankiem. Podawaj z makaronem. Serwuj np. grzankami czosnkowymi. 

Makaron "Puttanesca"Interia Kulinaria
Paszteciki szpinakowe
Paszteciki szpinakowe123RF/PICSEL

Paszteciki szpinakowe

Ciasto rozwiń, odstaw, by rozmarzło. Czosnek oraz szalotkę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej czosnek i szalotkę. Dodaj szpinak (bez rozmrażania). Smaż dalej, mieszając, aż szpinak rozmrozi się i wyparuje prawie cały płyn (ok. 15 minut). Wtedy zdejmij go z ognia. Przestudź. Masę szpinakową wymieszaj z 1 jajkiem oraz pokruszoną fetą. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Płat ciasta podziel na dwie porcje. Każdą rozwałkuj na wąski pasek na stolnicy lekko oprószonej mąką. Na połowie każdego paska rozłóż po połowie szpinakowego nadzienia. Przykryj drugą połową ciasta. Zlep brzegi. Rulony potnij na kawałki. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj drugim jajkiem. Posyp sezamem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200°C.

Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybamiInteria.tv
Ciasto pomarańczowe
Ciasto pomarańczowe123RF/PICSEL

Ciasto pomarańczowe

Sposób przygotowania

Pomarańczę polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha. Zetrzyj z owocu skórkę (tylko pomarańczową warstwę, biała jest gorzka w smaku). Potem z pomarańczy wyciśnij sok. Masło utrzyj ze szczyptą soli oraz cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno domieszaj do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko oraz sok z pomarańczy. Dobrze wymieszaj całość mikserem. Foremkę (12 na 30 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Do foremki nałóż ciasto. Równomiernie je rozsmaruj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz 40-45 minut. Dżem (ew. konfiturę) podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj tym wierzch ciasta. Posyp skórką startą z pomarańczy. 

Zmysłowe smaki: Słoneczne ciasto mandarynkoweInteria.tv
Mięso drobiowe w boczku
Mięso drobiowe w boczku123RF/PICSEL

Sztabki drobiowe w boczku

Sposób przygotowania

Filet z indyka umyj, wytrzyj, potnij na 8 pasków. Kawałeczki mięsa przełóż do miseczki. Ziarenka gorczycy rozgnieć. Wymieszaj je z granulowanym czosnkiem i płatkami chili. Dolej oliwę, wymieszaj. Mięso w miseczce polej przygotowaną marynatą. Dobrze wymieszaj, by kotleciki z wszystkich stron pokryły się przyprawami. Miseczkę przykryj folią, wstaw na godzinę do lodówki. Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół. Zamarynowane paski fileta posyp solą morską i owiń boczkiem. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 st. C. Piecz ok. 35 minut. W czasie pieczenia kotleciki przewracaj co jakiś czas, by upiekły się ze wszystkich stron. Podawaj np. z piure z ziemniaków i sałatką z pomidorów.

Pieczone ćwiartki z kurczaka - pyszny sposób na obiadInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas