Reklama

Reklama

Niedzielny obiad dla całej rodziny

Pyszny, sycący do tego zdrowy!

Pieczone pomidory na przystawkę

Składniki

  • 4 duże mięsiste (w sumie ok. 80 dag)
  • pomidory, np. malinowe
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 5 dag parmezanu
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • sól morska
  • suszone zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Potem pokrój je w grube plasterki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Wymieszaj z oliwą. Plasterki pomidorów posmaruj z obu stron czosnkową oliwą, ułóż je w płaskiej żaroodpornej formie. Podlej pozostałą oliwą. Potem pomidory oprósz solą, ziołami prowansalskimi oraz grubo mielonym kolorowy pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C. Piecz przez 30-35 minut. Gotowe plasterki pieczonych pomidorów przenieś na półmisek. Polej oliwą z dna naczynia. Parmezan grubo zetrzyj. Danie posyp wiórkami sera. Podawaj z kawałkiem świeżej bagietki jako przekąskę albo serwuj do mięsnego drugiego dania. W ten sam sposób możesz przygotować także paprykę, ale musisz ją piec ok. 45 minut w temperaturze 190°C.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje