Nóżki z kurczaka "Barbados"
Odrobina egzotyki.
Składniki:
- 4 nóżki z kurczaka
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 200 g ryżu
- Puszka ananasa w plastrach
- 2 puszki fasoli
- Pęczek zielonej cebulki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki dżemu ananasowego
- Pieprz cayenne
- Słodka papryka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 50 ml rumu
- 2 chili
- 350 ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki keczupu
- 3 łyżki octu winnego białego
Przygotowanie:
Nóżki z kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie piec w piekarniku (225 st. C) przez 25-30 min. Od czasu do czasu polewać wytopionym tłuszczem. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ananasa i fasolę osączyć. Plastry ananasa pokroić. Zieloną cebulkę pokroić. Czosnek pokroić w drobną kostkę, cebule w piórka. Dżem ananasowy podgrzać z 1 łyżką wody. Doprawić pieprzem cayenne i papryką. Posmarować nóżki 10 minut przed końcem pieczenia.
Sos z pieczenia zlać, dodać cebule i czosnek, przesmażyć. Dodać cukier, skarmelizować. Dolać rum i zredukować do połowy ilość płynu, dodać pokrojone chili. Wlać bulion i 100 ml soku ananasowego i zagotować. Dodać fasolę, ananasa i zielona cebulkę. Dodać keczup i ocet. Podawać z kurczakiem i ryżem.