Nugat z migdałami
Przepyszny deser!

Składniki
- 2 białka
- 200 g cukru
- 200 ml płynnego miodu
- 1/3 szklanki wody
- 250 g migdałów
- 150 g suszonych moreli
- 2 wafle lub papier ryżowy
Sposób przygotowania
1. Wafle lub papier ryżowy przytnij do rozmiaru foremki, w której będzie chłodzony nugat. Z moreli wytnij gwiazdki. Podpraż migdały na patelni. Przełóż je do miseczki, dodaj skrawki moreli, które zostały po wycięciu gwiazdek i przykryj folią aluminiową. 2. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier, dodaj miód oraz wodę. Zagotuj, mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Następnie gotuj, bez mieszania, aż masa osiągnie temperaturę ok. 160°C. Tymczasem ubij białka na sztywną pianę. Kiedy syrop miodowy osiągnie pożądaną temperaturę, wlej go cienkim strumieniem do białek (cały czas miksując). Ubijaj 10-15 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj bakalie, całość wymieszaj. 3. Na spodzie foremki ułóż wafel i przykryj masą nugatową. Wierzch wyrównaj (najlepiej łyżką zamoczoną w oleju) i przykryj drugim waflem. Wstaw do lodówki na całą noc. Po schłodzeniu wyjmij z formy i pokrój ostrym nożem. Udekoruj morelowymi gwiazdkami.