Nuggetsy w domowej wersji
Kiedy masz ochotę na fastfoodowe co nieco, nie musisz szukać restauracji oferującej szybkie przekąski! Przygotuj je we własnej kuchni. Będą równie smaczne i z pewnością zdrowsze.
Dukaty z marchewkowymi frytkami
Sposób przygotowania
1.Filet oczyść, opłucz, osusz. 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim mięso. Potem posyp je solą, pieprzem, kuminem i papryką. Włóż do lodówki na 40 minut.
2. Marchewki obierz, pokrój w słupki. Posyp je solą. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Skrop olejem. Piecz w 200°C przez ok. 30 minut (aż frytki staną się rumiane i chrupiące).
3. Mięso pokrój na kawałeczki, lekko je spłaszcz. Zanurz w roztrzepanym jajku, obtocz w mące z sezamem. Dukaty ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w 200°C.
4. Cebulę i ostatni ząbek czosnku obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj przecier pomidorowy. Gotuj 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Podawaj do nuggetsów i frytek.
Piwne kąski na ostro
Sposób przygotowania
1. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso natrzyj ze wszystkich stron solą i granulowanym czosnkiem. Potem włóż do lodówki na 1 godzinę.
2. W tym czasie mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj do niej proszek do pieczenia, jajka oraz piwo. Dosyp 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz sól (do smaku). Jeśli lubisz, dodaj też suszone oregano albo rozmaryn. Ciasto wymieszaj mikserem, tak by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut, by mąka spęczniała.
3. Zamarynowane filety z kurczaka pokrój na małe kawałki. Lekko rozgnieć je dłonią, nadając im owalny kształt.
4. Kawałki zanurzaj w cieście piwnym. Od razu wkładaj je na rozgrzany olej. Smaż na rumiano (w sumie ok. 15 minut). Po wyjęciu przełóż na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawaj np. z dipem czosnkowym.