Odkryj żurawinę

Kurczak pieczony z żurwiną, cytryną i rozmarynem
Kurczak pieczony z żurwiną, cytryną i rozmarynem123RF/PICSEL

Kurczak pieczony z żurwiną, cytryną i rozmarynem

Składniki

  • 4 kawałki kurczaka (bioderka, udka)
  • 3 cytryny
  • świeży rozmaryn
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki świeżej żurawiny
4 porcji

Sposób przygotowania:

Oryginalna salsa z żurawiny

Oryginalna salsa z żurawiny
Oryginalna salsa z żurawiny123RF/PICSEL

Składniki

  • 340 g żurawiny
  • 1/4 szkl. posiekanego szczypioru
  • 2 papryczki jalapeño
  • 1/2 szklanki listków kolendry
  • 2 łyżki imbiru drobno posiekanego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szkl. cukru
4 porcji

Sposób przygotowania:

Śledzie z żurawiną

Śledzie z żurawiną
Śledzie z żurawiną123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg matiasów
  • ok. 100 g suszonej żurawiny
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4–5 goździków
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej
  • 3-4 jabłka

Sposób przygotowania:

Zasmażany ser z domowym sosem żurawinowym

Zasmażany ser z domowym sosem żurawinowym
Zasmażany ser z domowym sosem żurawinowym123RF/PICSEL

Składniki

- ser:

  • 2 serki typu camembert
  • 2 nieduże jajka
  • bułka tarta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu mielonego
  • olej

- sos żurawinowy:

  • 200 g świeżej żurawiny
  • 150 ml wody
  • 50 ml wiśniówki
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska cynamonu
2 porcji

Sposób przygotowania:

Tarta z musem żurawinowym

Tarta z musem żurawinowym
Tarta z musem żurawinowym123RF/PICSEL

Składniki

- spód:

  • 1 ciasto na tartę

- nadzienie żurawinowe:

  • 340 g żurawiny świeżej lub mrożonej + 100 g do dekoracji
  • 300 g cukru + 2 łyżki
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki świeżo otartej skórki z cytryny
  • 125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 175 g masła w temperaturze pokojowej
4-6 porcji

Sposób przygotowania:

Naleśniki z konfiturą żurawinowo-jabłkową

Naleśniki z konfiturą żurawinowo-jabłkową
Naleśniki z konfiturą żurawinowo-jabłkową123RF/PICSEL

Składniki

- dżem:

  • 1 jabłko
  • 220 g żurawiny
  • 70 g cukru

- naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jaja
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli
4-6 porcji

Sposób przygotowania:

Show
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?