Reklama

Reklama

Odkryj żurawinę

Jest rewelacyjna nie tylko do mięs. Także do ryb i deserów. Warto ją zamrozić albo ususzyć – w każdej postaci to skarbnica witaminy C. Korzystaj, póki jest na nią sezon.

Kurczak pieczony z żurwiną, cytryną i rozmarynem

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 kawałki kurczaka (bioderka, udka)
  • 3 cytryny
  • świeży rozmaryn
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki świeżej żurawiny

Sposób przygotowania:

Części z kurczaka umyj i osusz. Cytryny wyszoruj. Przygotuj marynatę: rozmaryn (wg uznania) drobno posiekaj i wymieszaj z otartą skórką i wyciśniętym sokiem z 1 cytryny, oliwą z oliwek oraz przyprawami. Marynatą natrzyj kurczaka  i odstaw. Następnie przełóż mięso wraz  z marynatą do żaroodpornego naczynia i dodaj pozostałe cytryny pokrojone w plastry, rozmaryn, ząbki czosnku i żurawinę.

Piecz  w temp. 200 stopni C przez 50 min., co jakiś czas polewając mięso wytopionym sosem. W trakcie pieczenia możesz dodać warzywa - np. ziemniaki przekrojone na pół. Aby kurczak się ładnie zrumienił, pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę.

Reklama

Porada: nie masz świeżej żurawiny pod ręką? Namocz suszoną w soku żurawinowym lub jabłkowym. Będzie smakować tak samo. 50 g suszonych owoców odpowiada 100 g świeżych.

Koszt: 12 zł


Oryginalna salsa z żurawiny

Czas przyrządzenia: 10 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 340 g żurawiny
  • 1/4 szkl. posiekanego szczypioru
  • 2 papryczki jalapeño
  • 1/2 szklanki listków kolendry
  • 2 łyżki imbiru drobno posiekanego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szkl. cukru

Sposób przygotowania:

Opłucz, osusz i przebierz żurawinę. Zblenduj ją. Osobno zblenduj jalapeño i kolendrę. Zblendowane składniki przełóż do miseczki  i wymieszaj razem ze szczypiorem i imbirem. Polej sokiem z cytryny, dodaj cukier i wymieszaj. Przykryj całość folią spożywczą i odstaw do lodówki. Podawaj np. z nachosami.

Porada: nie masz świeżej żurawiny pod ręką? Namocz suszoną w soku żurawinowym lub jabłkowym. Będzie smakować tak samo. 50 g suszonych owoców odpowiada 100 g świeżych.

Koszt: 14 zł

Śledzie z żurawiną

Czas przyrządzenia: 20 min + czas odstawienia

Składniki

  • 1 kg matiasów
  • ok. 100 g suszonej żurawiny
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4–5 goździków
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej
  • 3-4 jabłka

Sposób przygotowania:

Śledzie namaczaj przez parę godzin w zimnej wodzie lub mleku. Żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, żeby napęczniała. Odcedź. Cebulę pokrój w piórka. Jabłka pokrój w kosteczkę. Matiasy opłucz, osusz i pokrój na kawałki. W słoiku układaj warstwami: śledzie, cebulę, jabłka, żurawinę i przyprawy. Zalej całość olejem, by dokładnie przykryć śledzie. Zakręć słoik i wstaw śledzie do lodówki. Najlepsze są po 2-3 dniach.

Koszt: 38 zł

Zasmażany ser z domowym sosem żurawinowym

Czas przyrządzenia: 20 min
Składniki dla: 2 porcji

Składniki - ser:

  • 2 serki typu camembert
  • 2 nieduże jajka
  • bułka tarta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu mielonego
  • olej

Składniki - sos żurawinowy:

  • 200 g świeżej żurawiny
  • 150 ml wody
  • 50 ml wiśniówki
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska cynamonu

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos: żurawinę umyj w ciepłej wodzie. Umieść ją w rondelku wraz z cynamonem, cukrem, wiśniówką i wodą. Całość gotuj na małym ogniu. Owoce powinny pękać, a sos - gęstnieć. Pamiętaj, że po ostygnięciu sos jeszcze bardziej zgęstnieje, więc wyłącz palnik w odpowiedniej chwili.

Jajka roztrzep z solą i pieprzem. Serki camembert dwukrotnie obtaczaj najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Panierka musi być gruba, żeby ser nie wypłynął. Smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron i osączone  z tłuszczu podawaj z sosem żurawinowym.

Porada: nie masz świeżej żurawiny pod ręką? Namocz suszoną w soku żurawinowym lub jabłkowym. Będzie smakować tak samo. 50 g suszonych owoców odpowiada 100 g świeżych.

Koszt: 23 zł

Tarta z musem żurawinowym

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki - spód:

  • 1 ciasto na tartę

Składniki - nadzienie żurawinowe:

  • 340 g żurawiny świeżej lub mrożonej + 100 g do dekoracji
  • 300 g cukru + 2 łyżki
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki świeżo otartej skórki z cytryny
  • 125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 175 g masła w temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania:

Spód do tarty upiecz zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia.

Przygotuj mus: żurawinę, 200 g cukru i 1/4 szklanki wody wymieszaj, zagotuj i trzymaj na małym ogniu ok. 10 minut. Powinien powstać gęsty dżem. Odstaw do ostudzenia i zblenduj, a następnie przetrzyj przez sitko. Do masy wbij jajka, żółtka, 100 g cukru, skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj całość rózgą kuchenną i gotuj do momentu, aż masa ponownie zgęstnieje i się zagotuje. Zdejmij masę z ognia i stopniowo dodawaj do niej masło, mieszając rózgą kuchenną (powinno się roztopić). Jeszcze ciepły krem rozprowadź na spodzie do tarty i wstaw do lodówki np. na noc. Przed podaniem udekoruj żurawinami (zagotuj je z dwiema łyżkami cukru i 1/4 szkl. wody do momentu, aż owoce zaczną pękać).

Koszt: 31 zł

Naleśniki z konfiturą żurawinowo-jabłkową

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki - dżem:

  • 1 jabłko
  • 220 g żurawiny
  • 70 g cukru

Składniki - naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jaja
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Żurawinę umyj, osusz i przebierz. Duś owoce pod przykryciem w 100 ml wody aż zmiękną. Rozgnieć je drewnianą łyżką, dodaj starte na tarce jabłko i 100 ml wody. Smaż ok. 40-50 minut aż konfitura zgęstnieje. Dodaj cukier i wymieszaj. W międzyczasie przygotuj naleśniki: połącz i zmiksuj mąkę, mleko, jaja, wodę, masło oraz sól. Odstaw na 5 minut. Dobrze rozgrzej patelnię, wrzuć na nią masło lub margarynę i smaż naleśniki na rumiano z obu stron. Gotowe podawaj z dżemem jabłkowo-żurawinowym.

Koszt: 15 zł

Show
Dowiedz się więcej na temat: żurawina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy