Ogniste żeberka
Zanim położysz żeberka na grillu, pamiętaj, że brykiety powinny się palić co najmniej 45 minut, a węgiel drzewny 15 minut. Dopiero wtedy wytworzy się odpowiedni żar do pieczenia.
Żeberka umyć, osuszyć, poporcjować, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Mięso wyjąć, ostudzić (wywar warto zachować - np. zamrozić go, zużyć na zupę itp). Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Chili umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, pokroić w półkrążki lub zmiksować z oliwą. Wszystko wymieszać z octem, oliwą, sosem sojowym, miodem, keczupem i majerankiem. Marynatą zalać mięso. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Wyjąć na pół godziny przed grillowaniem. Mięso rozłożyć na tacce aluminiowej, a tę na rozgrzanym ruszcie. Grillować pół godziny, podlewając marynatą z każdej strony.