Ogórkowa kresowa
Zupa ogórkowa to wielka chluba polskiej kuchni. Nie każdy o tym wie, ale świecie uchodzi ona za bardzo egzotyczną i oryginalną potrawę. Jak ją przygotować, by była najsmaczniejsza? Oto sprawdzony przepis.

Składniki
- 2-3 żeberka
- 3-4 ziemniaki
- 5 ogórków kiszonych
- 2 marchewki
- kawałek białej części pora
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łodyga kopru z nasionami
- zielony koperek
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki śmietany
1. Żeberka myjemy i umieszczamy w dużym garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy 1,5 l wody, dodajemy kawałek selera, białą część pora (pokrojoną w plasterki) i pietruszkę (można w całości). Gotujemy na niedużym ogniu przez 60 min. pod przykryciem.2. Marchewkę kroimy w półplasterki, ogórki kroimy w plasterki lub ścieramy na dużych oczkach tarki, dokładamy te warzywa do gotującej się zupy, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, solimy zupę i gotujemy całość jeszcze 20 min.3. Czosnek obieramy, oczyszczamy, kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do zupy razem z łodygą kopru i przyprawami. 4. Niewielką ilość zupy (ok. pół szklanki) wybieramy chochelką i łączymy z dwiema łyżkami śmietany, mieszaninę wlewamy do zupy, mieszamy. Na talerzach dekorujemy zupę posiekanym koperkiem.