Reklama

Reklama

Ogórkowa kresowa

Zupa ogórkowa to wielka chluba polskiej kuchni. Nie każdy o tym wie, ale świecie uchodzi ona za bardzo egzotyczną i oryginalną potrawę. Jak ją przygotować, by była najsmaczniejsza? Oto sprawdzony przepis.

Składniki

  • 2-3 żeberka
  • 3-4 ziemniaki
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • kawałek białej części pora
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łodyga kopru z nasionami
  • zielony koperek
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany

1. Żeberka myjemy i umieszczamy w dużym garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy 1,5 l wody, dodajemy kawałek selera, białą część pora (pokrojoną w plasterki) i pietruszkę (można w całości). Gotujemy na niedużym ogniu przez 60 min. pod przykryciem.

2. Marchewkę kroimy w półplasterki, ogórki kroimy w plasterki lub ścieramy na dużych oczkach tarki, dokładamy te warzywa do gotującej się zupy, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, solimy zupę i gotujemy całość jeszcze 20 min.

3. Czosnek obieramy, oczyszczamy, kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do zupy razem z łodygą kopru i przyprawami. 

4. Niewielką ilość zupy (ok. pół szklanki) wybieramy chochelką i łączymy z dwiema łyżkami śmietany, mieszaninę wlewamy do zupy, mieszamy. Na talerzach dekorujemy zupę posiekanym koperkiem.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy