Ogórkowa kresowa

Zupa ogórkowa to wielka chluba polskiej kuchni. Nie każdy o tym wie, ale świecie uchodzi ona za bardzo egzotyczną i oryginalną potrawę. Jak ją przygotować, by była najsmaczniejsza? Oto sprawdzony przepis.

Jedna z ulubionych zup z dzieciństwa
Jedna z ulubionych zup z dzieciństwa123RF/PICSEL

1. Żeberka myjemy i umieszczamy w dużym garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy 1,5 l wody, dodajemy kawałek selera, białą część pora (pokrojoną w plasterki) i pietruszkę (można w całości). Gotujemy na niedużym ogniu przez 60 min. pod przykryciem.

2. Marchewkę kroimy w półplasterki, ogórki kroimy w plasterki lub ścieramy na dużych oczkach tarki, dokładamy te warzywa do gotującej się zupy, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, solimy zupę i gotujemy całość jeszcze 20 min.

3. Czosnek obieramy, oczyszczamy, kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do zupy razem z łodygą kopru i przyprawami. 

4. Niewielką ilość zupy (ok. pół szklanki) wybieramy chochelką i łączymy z dwiema łyżkami śmietany, mieszaninę wlewamy do zupy, mieszamy. Na talerzach dekorujemy zupę posiekanym koperkiem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas