Pogromcy cholesterolu, zmniejszają ryzyko miażdżycy. Wystarczy 25 g dziennie
Oliwki to śródziemnomorski przysmak, który jest źródłem wielu cennych związków mających prozdrowotny wpływ na organizm. W niektórych przypadkach, owoce drzewa oliwnego mogą korzystnie oddziaływać na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Które rodzaje oliwek warto wybierać i ile powinno się ich jeść? Odpowiadamy.

Spis treści:
Do czego używa się oliwek?
Oliwki to owoce drzewa oliwnego - rośliny uprawianej między innymi w krajach śródziemnomorskich. Największe obszary uprawne oliwek znajdują się w Hiszpanii, Grecji i we Włoszech.
Ze względu na swoje unikalne walory smakowe, oliwki są powszechnie wykorzystywane w kulinariach. Ów składnik stanowi doskonały dodatek do wielu potraw - pizzy, wrapów, sałatek lub dań z makaronem. Jednak przede wszystkim, z oliwek wytwarza się oliwę, czyli olej roślinny, którego używa się nie tylko do smażenia, ale również do przyrządzania różnej maści sosów i marynat czy wzbogacania wcześniej wspomnianych sałatek.
Czy oliwki są zdrowe na serce?
Oliwki zawierają wiele związków mających zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Warto tu wyróżnić wysoką zawartość zdrowych tłuszczy nienasyconych, które mogą redukować poziom złego cholesterolu, zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz wspierać działanie układu sercowo-naczyniowego.
Należy też wspomnieć o przeciwutleniaczach chroniących komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Rzeczone związki są obecne w oliwkach oraz w oliwie z oliwek. Mowa tutaj między innymi o kwasie oleanolowym, kwercetynie, oleuropeinie czy hydroksytyrozolu.
Ponadto oliwki zawierają błonnik, którego spożycie wspiera działanie układu pokarmowego. Owoce drzewa oliwnego stanowią również ważne źródło witamin i minerałów - ich odpowiednia podaż jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Które oliwki warto wybierać i ile jeść ich dziennie?
Owoce drzewa oliwnego mogą występować w trzech kolorach, które zależą od stopnia dojrzałości. Niedojrzałe, zielone oliwki są zbierane najwcześniej. Nieco później zbiera się oliwki przybierające czerwonawy bądź ciemnofioletowy kolor. Z kolei w pełni dojrzałe owoce drzewa oliwnego mają czarną barwę.
Stopień dojrzałości oliwek może wpływać na ich smak oraz zawartość składników odżywczych. Czarne oliwki są najdelikatniejsze w smaku, a ponadto mogą zawierać więcej kwasów tłuszczowych niż oliwki zielone. Z kolei niedojrzałe owoce drzewa oliwnego mają więcej błonnika oraz polifenoli.
Które oliwki warto wybierać? Najlepiej nie ograniczać się do jednego rodzaju i regularnie sięgać po różne odmiany oliwek. Wystarczy 25 g oliwek dziennie, by dostarczyć organizmowi sporą dawkę cennych składników odżywczych. Co ważne, po owoce drzewa oliwnego nie powinny sięgać osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze oraz będące na diecie niskosodowej (oliwki mogą zawierać sporo sodu). Z owego specjału powinni zrezygnować także alergicy, choć trzeba przyznać, że uczulenie na oliwki nie należy do najczęstszych rodzajów schorzeń.