Okrągłe kluseczki z farszem grzybowym
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, ostudź.
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- olej
Farsz:
- 30 dag kurek, opieńków lub pieczarek
- 20 dag białego sera
- 1 cebula
- łyżka masła klarowanego
- szczypta majeranku
- szczypta natki pietruszki
- sól
- pieprz
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, ostudź. Mocno przeciśnij je przez praskę. Połącz z mąką i szczyptą soli, zagnieć. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Przypraw solą i pieprzem, dodaj pokrojone w kostkę grzyby. Dopraw majerankiem, natką, odrobiną soli i pieprzu, smaż do miękkości grzybów. Wymieszaj.
2. Z całości ciasta odrywaj równe kawałki, spłaszcz, nakładaj łyżeczkę farszu, zlep, formuj kulki. W garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Wkładaj partiami kluski, lekko mieszaj. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową, podawaj z pieczenią i warzywami.
Czas przygotowania: około godziny