Cudownie słodki "ziemniak". Złota kula idealna dla ciśnieniowców i przy problemach z jelitami
Niektórzy nigdy nawet nie słyszeli o takim owocu. Tymczasem sapodilla, choć dostępna trudniej niż banany, czy mango, jest warta bliższego poznania. Tropikalny specjał ma mnóstwo składników odżywczych, a przy tym jest cudownie słodki. Choć przypomina małego ziemniaka, zapewniam cię, że smakuje o niebo lepiej. Daj się porwać w tropikalną podróż i poznaj sapodillę, nazywaną też pigwicą właściwą.

Spis treści:
Co to jest sapodilla?
Sapodilla to owoc drzewa tropikalnego z rodziny sączyńcowatych, występującego naturalnie na obszarze Ameryki Środkowej, Meksyku i północnych krańców Ameryki Południowej. Obecnie jest uprawiana komercyjnie również w Indiach, Tajlandii, Indonezji oraz na Filipinach. W krajach tropikalnych znana jest nie tylko ze względu na swoje walory smakowe - żywica drzewa sapodilla była w przeszłości wykorzystywana do produkcji pierwszej wersji gumy do żucia (chicle).
Owoc ten dojrzewa przez wiele miesięcy, co wpływa na jego intensywny smak i bogaty skład. W klimacie tropikalnym drzewo owocuje przez cały rok.
Jak wygląda i jak smakuje sapodilla?
Zewnętrzny wygląd sapodilli jest skromny - owoc przypomina nieco małego ziemniaka. Ma owalny lub okrągły kształt, długość od 4 do 10 cm i matową, cienką, brązową skórkę. W dotyku może być lekko szorstka. Wewnątrz znajduje się miąższ o kolorze jasnobrązowym do karmelowego - miękki, soczysty i bardzo słodki. W zależności od wielkości owocu, w jego środku można znaleźć od dwóch do sześciu czarnych, lśniących pestek.
Sapodilla wyróżnia się intensywnie słodkim, bogatym smakiem. Często porównuje się go do karmelu, brązowego cukru, gruszki lub nawet pieczonego jabłka z nutą cynamonu. To naturalny deserowy smak, który nie wymaga żadnych dodatków.
Ważne jest jednak, by jeść wyłącznie owoce dojrzałe. Niedojrzała sapodilla zawiera duże ilości tanin - substancji o cierpkim, ściągającym działaniu, które znacznie obniżają walory smakowe i mogą powodować uczucie suchości w ustach.

Właściwości odżywcze i zdrowotne sapodilli
Sapodilla nie jest tylko słodkim owocem - to także źródło wielu korzystnych składników, które wspierają zdrowie organizmu. 100 gramów dojrzałego owocu dostarcza około 80-90 kcal, co czyni go średnio kalorycznym, ale bogatym w energię dzięki zawartości naturalnych cukrów (fruktozy i sacharozy).
Najważniejsze składniki i właściwości sapodilli:
- błonnik pokarmowy - wysoka zawartość (ok. 5 g/100 g) wspiera perystaltykę jelit, reguluje poziom glukozy we krwi i wpływa na uczucie sytości,
- witamina C - wspomaga odporność, działa antyoksydacyjnie, przyspiesza gojenie się ran,
- witamina A - wspiera zdrowie skóry, błon śluzowych i wzroku,
- witaminy z grupy B - uczestniczą w przemianach metabolicznych i pracy układu nerwowego,
- potas - reguluje ciśnienie krwi, wspiera funkcjonowanie mięśni,
- magnez i żelazo - korzystnie wpływają na układ krążenia i poziom energii,
- polifenole i flawonoidy - działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.
Dla kogo sapodilla będzie odpowiednia?
Dzięki swojemu składowi i przyswajalności sapodilla może być korzystnym elementem diety różnych grup. Np. dla osób z problemami trawiennymi, bo wysoka zawartość błonnika pomaga regulować pracę jelit. Doceniają ją też uprawiający sport, wracający do zdrowia po chorobie oraz aktywni fizycznie, bo będzie dla nich źródłem naturalnej i szybkiej energii, łatwej do przyswojenia. Dzięki dużej dawce witaminy C i antyoksydantów wspierających układ immunologiczny owoc jest wartościowy także dla tych, którzy mają osłabioną odporność.
Jak jeść sapodillę?
Najlepszym sposobem na spożywanie sapodilli jest jedzenie jej na surowo - po dokładnym sprawdzeniu stopnia dojrzałości.
Kroki przygotowania:
- Upewnij się, że owoc jest miękki w dotyku - podobnie jak dojrzałe awokado.
- Przekrój owoc na pół - ujrzysz miękki, brązowy miąższ i kilka twardych pestek.
- Usuń pestki - są niejadalne i mają twardy, haczykowaty kształt.
- Możesz jeść miąższ łyżeczką bezpośrednio ze skórki lub obrać owoc i pokroić na kawałki.
Pomysły na zastosowanie kulinarne? Do sałatek owocowych, jako dodatek do jogurtu naturalnego, koktajlu, smoothie, ale też do pieczenia z cynamonem lub do przerobienia na dżem.
Kto powinien uważać?
Choć sapodilla jest owocem bezpiecznym i dobrze tolerowanym przez większość osób, istnieją pewne wyjątki, które wymagają ostrożności:
- osoby chore na cukrzycę - owoc zawiera znaczną ilość naturalnych cukrów i może prowadzić do skoków glukozy we krwi, zwłaszcza w dużych ilościach.
- osoby uczulone na lateks - sapodilla zawiera związki mogące wywoływać reakcje krzyżowe u osób z alergią na lateks.
- osoby na diecie redukcyjnej - kaloryczność oraz wysoka zawartość cukrów prostych wymagają umiaru w spożyciu.
- małe dzieci (poniżej 1 roku życia) - ze względu na alergeny i intensywny smak, owoc nie powinien być podawany niemowlętom.
Sapodilla to tropikalny, słodki owoc, który świetnie smakuje i dostarcza dużo dobrego organizmowi. Choć mało znany w Europie, zasługuje na to, aby stać się wartościowym dodatkiem do zrównoważonej diety. Dostarcza błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, wspierając układ pokarmowy, układ odpornościowy oraz ogólne samopoczucie. Gdy raz spróbujesz, na pewno sięgniesz po pigwowca ponownie!