Orientalna sałatka z pieczonym kurczakiem
Lekka i smaczna

Składniki
- 2 chlebki pita
- pęczek rzodkiewek
- 250 g pomidorków koktajlowych pomarańczowych
- ogórek
- 2 łodygi selera naciowego
- czerwona cebula
- 400 g białej fasolki z puszki
- kawałki upieczonego kurczaka
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki listków mięty
- ziarenka z całego granatu
- 2 łyżeczki sumaku (przyprawa z kuchni arabskiej, sklepy orientalne)
4 osoby
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Podgrzej w nim pity (7-8 minut), następnie porwij je na małe cząstki.2. Pokrój w plasterki warzywa, podziel na kawałki kurczaka. Ułóż je w misie. Dodaj fasolkę.3. Zrób sos z oliwy, soku z cytryny i miodu. Polej sosem sałatkę. Wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.4. Posyp sumakiem, listkami mięty i ziarenkami granatu.