Reklama

Reklama

Orientalna sałatka z pieczonym kurczakiem

Lekka i smaczna

Czas przyrządzenia: 15 minut + pieczenie 10 minut
Składniki dla: 4 osoby

Składniki

  • 2 chlebki pita
  • pęczek rzodkiewek
  • 250 g pomidorków koktajlowych pomarańczowych
  • ogórek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • czerwona cebula
  • 400 g białej fasolki z puszki
  • kawałki upieczonego kurczaka
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki listków mięty
  • ziarenka z całego granatu
  • 2 łyżeczki sumaku (przyprawa z kuchni arabskiej, sklepy orientalne)

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Podgrzej w nim pity (7-8 minut), następnie porwij je na małe cząstki.
2. Pokrój w plasterki warzywa, podziel na kawałki kurczaka. Ułóż je w misie. Dodaj fasolkę.
3. Zrób sos z oliwy, soku z cytryny i miodu. Polej sosem sałatkę. Wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
4. Posyp sumakiem, listkami mięty i ziarenkami granatu.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje