Orkiszowy tort karpatkowy
Karpatka jest ciastem idealnym. Urzeka delikatnym, pofalowanym ciastem i słodkim, rozpływającym się w ustach kremem.
Orkiszowy Tort Karpatkowy
Ciasto:
- 1 opakowanie Karpatki Delecta
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4-5 jaj (w zależności od wielkości)
Nadzienie:
- 500 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 250 g czerwonych porzeczek
- 50 g cukru
Sposób przygotowane:
1. Przygotuj ciasto według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i podziel je na 3 części. Do wypieku 3 cienkich blatów użyj tortownicy o średnicy 23 cm.
2. Zawartość torebki z kremem wymieszaj z 200 ml mleka, a pozostałą część mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek i chwilę gotuj całość, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Ostudź krem, a następnie zmiksuj go dodając porcjami miękki tłuszcz.
3. Umyte porzeczki zasyp cukrem i gotuj do momentu odparowania nadmiaru płynu. Następnie je zblenduj. Tak przygotowane owoce dodatkowo przetrzyj przez sitko, aby uzyskać gęsty, gładki mus.
4. Na pierwszą warstwę wystudzonego ciasta wyłóż połowę przygotowanego kremu i połowę musu porzeczkowego. Nałóż drugi blat ciasta i powtórz czynność z kremem i musem. Na ostatniej, wierzchniej warstwie karpatki rozprowadź pozostały krem i owoce do dekoracji tortu.