Oryginalny rosół

Zagotuj 2 l wody, wrzuć 4 udka. Chwilę gotuj, zbierz szumowiny.

Oryginalny rosół z kurkami
Oryginalny rosół z kurkami123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g kurek
  • 4 udka kurczaka (lub porcja rosołowa)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zagotuj 2 l wody, wrzuć 4 udka. Chwilę gotuj, zbierz szumowiny. Dodaj umytą i obraną włoszczyznę. Cebulę obierz i opal nad ogniem, dodaj do rosołu razem z umytymi i oczyszczonymi kurkami. Gotuj na wolnym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie (ok. 40 minut). Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i natką pietruszki.

Czas przygotowania: około godziny

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas