Oryginalny rosół
Zagotuj 2 l wody, wrzuć 4 udka. Chwilę gotuj, zbierz szumowiny.
Składniki dla 4 osób:
- 400 g kurek
- 4 udka kurczaka (lub porcja rosołowa)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Zagotuj 2 l wody, wrzuć 4 udka. Chwilę gotuj, zbierz szumowiny. Dodaj umytą i obraną włoszczyznę. Cebulę obierz i opal nad ogniem, dodaj do rosołu razem z umytymi i oczyszczonymi kurkami. Gotuj na wolnym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie (ok. 40 minut). Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i natką pietruszki.
Czas przygotowania: około godziny