Orzeźwiająca kostka

Ciasto idealne na lato

Ciasto z porzeczkami
Ciasto z porzeczkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z solą, gdy będzie miękkie i puszyste, domieszaj stopniowo cukier (lub miód). Następnie maślaną masę utrzyj  z pojedynczo dodawanymi żółtkami. Białka ubij na pianę.

2. Mąkę wymieszaj z migdałami, proszkiem i solą. Porcjami dodawaj do ucieranej masy maślanej. Domieszaj zapach, a na końcu pianę z białek.

3. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Podłużną foremkę cienko posmaruj olejem, posyp orzechami. Przełóż 3/4 ciasta, wyrównaj wierzch. Posyp oczyszczonymi porzeczkami, przykryj resztą ciasta. Wstaw do piekarnika, piecz ok. 60 minut. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia. 2 łyżki  cukru pudru utrzyj z 1 łyżeczką wrzątku. Lukrem posmaruj ciasto, udekoruj migdałami, gałązkami owoców i miętą.

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas