Orzeźwiające napoje na upały
Co dodać do wody, aby zawierała witaminy i dobrze gasiła pragnienie? Schłodzona woda dobrze komponuje się z cytrusami, truskawkami, miętą, a nawet tymiankiem. Sami możemy stworzyć napoje, które będą smaczne i orzeźwiające.
1. Pierwszą wodę doprawmy zielonymi składnikami. Umyty ogórek gruntowy pokrójmy cieniutko wzdłuż na paski. Dorzućmy obrane i pokrojone kiwi oraz plasterki limonki. Warto jeszcze dodać kilka świeżych liści mięty. Wszystkie składniki umieśćmy w naczyniu i zalejmy wodą. Napój będzie świetnie smakował, jeśli postoi przez noc w lodówce.
2. W letnim sezonie do smakowej wody chętnie wykorzystujemy truskawki. Kilka truskawek kroimy na kawałki, dodajmy cienkie plasterki ogórka i kilka plasterków cytryny. Umieszczamy wszystko w naczyniu, zalewamy wodą z dodatkiem świeżych liści mięty i schładzamy w lodówce.
3. Aromatyczny napój uzyskamy dodając do wody mieszankę truskawek, plastrów czerwonej pomarańczy i borówek. Wrzućmy owoce do wysokiego naczynia. Zalewamy je wodą gazowaną z liśćmi mięty. Pozostawmy napój w chłodzie przez kilka godzin, by cieszył nas swym smakiem.
4. Wspaniale smakuje też woda mineralna z dodatkiem jeżyn. Napełniamy dzbanek z wodą i wrzucamy kilka kostek lodu. Dodajemy jeżyny, kilka świeżych liści mięty i mieszamy. Pozostawmy na kilka godzin w lodówce.
5. Wytrawny smak wody otrzymamy dodając do niej na kilkanaście godzin kilka plasterków grejpfruta i dwie gałązki tymianku.
6. Do wzbogacania wody mineralnej w owocowy smak nadają się wszystkie cytrusy, melon i arbuz, brzoskwinie, truskawki, owoce jagodowe - jak maliny jeżyny czy borówki. Z ziół - niezastąpiona jest mięta i melisa, można też dodać odrobinę tymianku. A może pokusimy się o stworzenie własnych smaków?